Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Labradori iz uzgajivačnice Marija Filića poznati širom svijeta, od terapijskih do potražnih pasa

  Selčanin Mario Filić već 25 godina bavi se uzgojem pasa, a iz njegove uzgajivačnice labradora dosad je dvadesetak pasa završilo kao terapijski psi u raznim udrugama za rad s djecom s teškoćama u razvoju, kako u Hrvatskoj, tako i u Europi.

  Živim od njih i živim za njih”, tako Mario definira svoj odnos prema psima ističući da je hobi pretvorio u unosan posao te da je jedan od najvećih uzgajivača labradora u Slavoniji, a jedan od većih u Hrvatskoj.

  Prvog labradora nabavio je 1996. godine. Kaže da se prije toga zaljubio na prvi pogled u labradora kojega je imao njegov prijatelj i od tada, uz ozbiljan rad i trud, ulaganje, edukaciju i prva legla došao je do uzgajivačnice u kojoj je trenutno dvadesetak kvalitetnih labradora koji su poznati i u Europi i svijetu.

  Prije desetak godina, prisjeća se Mario, počela je suradnja s udrugama koje koriste pse u terapijske svrhe.

  „Javili su mi se najprije iz Udruge Silver, a kasnije iz Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet. Također imam i u Norveškoj jedno leglo koje je otišlo u iste svrhe i od pet štenaca tri su uspješno tamo završila svoje školovanje”, kaže Filić ističući da su labradori svestrani i privrženi  psi.

  Osim u terapijske, psi iz uzgajivačnice Marija Filića koriste se i u druge svrhe.

  „Imamo jednog našeg psa koji je prodan u Zagreb, zove se Gizmo i on je naš ponos. Koristi se kao potražni pas u ruševinama, a sudjelovali su u Albaniji kada je bio potres i tamo je odradio zadatak na nivou”, ponosno ističe Filić navodeći da se njegovi psi koriste i u policiji za otkrivanje droge i eksploziva.

  Filić je sa svojim psima sudjelovao na brojnim izložbama u svijetu, a najznačajniji mu je rezultat – svjetski prvak 2018. godine iz Leipziga.

  Opširnije o ovoj temi poslušajte u današnjoj emisiji Nevenovci u 13:30.

  Foto: Ustupljenje fotografije

  1 komentar

  1. Pingback: Labradori iz uzgajivačnice Marija Filića poznati širom svijeta, od terapijskih do potražnih pasa

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog