Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Blagoslovljen novoizgrađeni Dom za umirovljene svećenike

  Točno tri godine od polaganja kamena temeljca, današnjim blagoslovom označen je završetak izgradnje i opremanja novosagrađane zgrade Doma za umirovljene svećenike u Botićevoj ulici u Đakovu.

  Autor idejnog rješenja je projektantski ured Penezić-Rogina iz Zagreba, izvođač radova je tvrtka Akropola iz Satnice Đakovačke, dok je opremanje povjereno poudzeću Ars dizajn cedar iz Osijeka, a uređenje okoliša Alki Turaliji.

  Vrijednost građevinskih radova s PDV-om je 59,9 milijuna kuna, a opremanja 5,9 milijuna, istaknuo je velečasni Mato Gašparović, predsjednik Nadbiskupijskog odbora za izgradnju doma.

  „Ovdje je moguće smjestiti 45 korsinika s tim da su u prizemlju s dvorišne strane apartmani za korisnike koji su sa smanjenom pokretljivošću, dakle, invalidi u kolicima, a i drugi apartmani su prilagođeni starijim i nemoćnijim osobama”, pojasnio je velečasni Gašparović.

  U novoizgrađenoj zgradi Doma za umirovljene svećenike smještaj će naći i svećenici Srijemske biskupije, naglasio je nadbiskup Đuro Hranić.

  “Svi mi osjećamo svojom sinovskom dužnošću da trebamo brinuti za svoje stare i onemoćale roditelje. Naši svećenici nemaju svojih obitelji da se za njih pobrinu nego je to zadaća biskupijske zajednice, koja se već ranije trudila no zgrada koju smo dosada koristili za smještaj starih i umirovljenih svećenika nije zadovoljavala kapacitetom jer je bila premalena, a s druge strane kad je bila građena nije bila građena za osobe sa smanjenom pokretljivošću i za invalidne osobe, a mi smo do nedavno imali dvojicu koji su bez obje noge u kolicima, jedan je nažalost nedavno i umro. Tamo u onoj zgradi nisu ni mogli ući u kolicima u kupaonicu, a kamoli se poslužiti tom kupaonicom. To je bila velika muka za njih same, a onda i za časne sestre i ostale djelatnike i djelatnice koji rade u domu i o njima brinu”, rekao je nadbiskup Hranić podsjetivši da se već duže vrijeme razmišljalo o izgradnji novog doma za umirovljene svećenike.

  „Već više godina smo razmišljati da moramo nešto učiniti za naše stare i umirovljene svećenike. Zahvaljujem Bogu što danas, nakon nekoliko godina priprave i štednje kako bismo uopće mogli započeti graditi i izraditi dokumentaciju, evo točno tri godine nakon što je bio blagoslovljen kamen temeljac, blagoslivljamo novu zgradu ovog svećeničkog doma. Bio je tehnički pregled, još se neke sitnice moraju doraditi, mi kanimo ove jeseni preseliti naše stare i umirovljene svećenike u ovu zgradu”, dodao je nadbiskup.

  Zgrada dosadašnjeg Svećeničkog doma, kako je naglasio nadbiskup Hranić, bit će korištena u druge svrhe, odnosno za trajnu formaciju.

  „Ona postojeća zgrada će nam služiti za drugu veliku potrebu naše biskupije, a to je da nigdje u biskupiji mi nemamo kao što druge biskupije imaju, jedan dom za trajnu formaciju. To je za duhovne vježbe svećenika, vjeroučitelja, ali i za trajnu formaciju različitih skupina vjernika, od bračnih parova, rada s ministrantima, mladima, s pojedinim skupinama suradnika po našim župnim zajednicama. Ta postojeća zgrada trebala bi biti doista kao košnica koja trajno okuplja pojedine skupine naših suradnika po župnim zajednicama. Zahvaljujem Bogu što smo mogli po svim standardima pribaviti ovu novu zgradu Svećeničkom doma za naših 40 svećenika koji su u mirovini. Neki od njih se i razbole, pa moraju u bolnicu, pa kada ih puste iz bolnice nisu u stanju sami boraviti u župnome stanu nego moraju imati njegu kod kuće tako da nam je doista ova zgrada bila potrebna i ovdje ćemo im moći pružiti ono što im je potrebno”, zaključio je nadbiskup Hranić.

  Novi Dom za umirovljene svećenike u potpunosti je prilagođen starijim osobama i njihovim potrebama.

  1 komentar

  1. Pingback: Blagoslovljen novoizgrađeni Dom za umirovljene svećenike

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog