Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Četrnaest događanja na 12. Danima Luke Botića u Kaštelima, Đakovu i Gorjanima

  Đakovački kulturni krug u suradnji s  Udrugom Opor-Botići iz Kaštela po 12. puta organizira Dane Luke Botića, kulturnu manifestaciju koja nosi ime po velikom hrvatskom književniku Luki Botiću (1830.-1863), koji svojim životom i djelom i danas povezuje hrvatski sjever i hrvatski jug.

  Manifestacija započinje u četvrtak, 19. kolovoza 2021. u Kaštel Lukšiću, Dvorcu Vitturi. Otvorit će se i izložba “150 godina bunjevačkih i šokačkih novina”. U kaštelanskom dijelu programa sudjelovat će  dr. Jurica Botić, Mirko Ćurić, Tomislav Žigmanov (Subotica), dr. Ivica Đurok i Ivana Ćurić (Tomislavgrad).

  Đakovački dio programa započinje u  subotu, 21. kolovoza 2021. u Spomen-muzeju biskupa Strossmayera. Započet će predstavljanjem monografije Olge Šram: Cilika Dulić Kasiba (Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, Subotica 2020.), koja sažima opus možda i najvažnije slikarice hrvatske naive, koja je djeluje izvan Hrvatske. Monografiju će predstaviti urednica Katarina Čeliković iz Subotice, a  također će se otvoriti  i prigodna izložba crteža Cilike Dulić Kasiba, fotografija i dokumenata te video prezentacija njenoga opusa

  U nastavku programa, u Spomen-muzeju biskupa Josipa Jurja Strossmayera,  predstavit će se knjiga hrvatske književnice  Biserke Goleš Glasnović: Karpatski listići (Hrvatsko-ukrajinsko društvo, Zagreb 2020). U predstavljanju sudjeluju Biserka Goleš Glasnović i Đuro Vidmarović. Izniman događaj bit će i predstavljanje knjige Lidije Bajuk: Međimurska popevka (Naklada Ljevak, 2020), koja je nastala nakon autoričinih višegodišnjih pomnih terenskih i arhivskih istraživanja prirodne i kulturne tradicije Međimurja. Završni dio programa u Spomen-muzeju biskupa Strossmayera posvećen je sjećanju na Đuru Frankovića, hrvatskog etnografa, književnika, urednika, novinara i pedagoga iz Mađarske, prigodom pete obljetnice smrti (2016.-2021), o kojem će govoriti dr. Robert Hajszan iz Pinkovca (Austrija) i Mirko Ćurić. Moderatorica programa i ove godine bit će Vesna Kaselj.

  Tradicionalno, program se nastavlja u klupskoj atmosferi đakovačkog  Rock kluba King, gdje će se 21. kolovoza 2021, u 19 sati,  najprije govoriti o novim pjesničkim zbirkama Franje Džakule i Vlaste Markasović.  U 20 sati počinje program: Pjesničke posvete Luki Botiću: pjesnička čitanja dvadeset slavonskih autora i autorica zastupljenih u Zborniku Dana Luke Botića V., u izboru Marice i Željka Kovača. Nazočna publika glasuje o najboljoj pjesmi 12. Dana Luke Botića, u čast Luke Botića koji je prvi dobitnik jedne književne nagrade u Hrvatskoj – Nagrade Nevenovih čitatelja 1854.

  U 21 sat započinje glazbena poslastica, solistički koncert Lidije Bajuk, a u 22.00 će se proglasiti najbolje pjesme 12. Dana Luke Botića po izboru publike i dodijeliti priznanja.

  U nedjelju, 22. kolovoza 2021., na smrtni dan Luke Botića, na Gradskom groblju u  Đakovu u 9,30 tradicionalno će se položiti vijenci i zapaliti svijeće na grobnicu Luke Botića uz prigodno govorenje Botićevih stihova: Sjaj nam sunce domovini slatkoj.

  No, ove godine to neće označiti završetak Botićevih dana jer će se 18. rujna 2021. u 18 sati  u Općini Gorjani, u Kulturnom centru Lucije Karalić održati Znanstveno-stručni skup: 150. godina od rođenja Adama Filipovića Heldentalskog ( Velika Kopanica, 2. IX. 1792 – Gorjani,  25. IX. 1871). Adam Filipović Heldentalski bio je hrvatski svećenik Đakovačke i Srijemske biskupije, književnik i nakladnik Zaređen 1816.,   kapelan u Vrbici  i u Osijeku, sjemenišni duhovnik u Đakovu, a od 1832. do smrti  župnik u Gorjanima. Priredio treće izdanje Relkovićeva Satira (1822) dodavši mu autorovu stihovanu biografiju, opjevao život biskupa A. Mandića, anonimno objavio humorističko-anakreontički spjev o vinu Tužba grozdja negrišnoga i Razgovor priprosti iliti vrtlar s povrtaljem se razgovara. U duhu slavonskih prosvjetitelja, s odjecima srednjovjekovnog utilitarizma i baroka, prosuđivao narodne običaje te aforističkim stilom utjecao na prosvjećivanje puka. Od 1822. do smrti izdavao Slavonske kalendare. Prikupljanjem narodnog blaga, rodoljubnim pjesmama, slavljenjem hrvatskog jezika te pozivom na osnivanje književnog društva (akademije), pridružio se preporodnim gibanjima.

  Dane Luke Botića prati tradicionalni Zbornik, koji ove godine izlazi na 164 stranice, ispunjen književnim tekstovima, prikazima knjiga, esejima i stručnim tekstovima.

  Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske,  Grad Đakovo, Osječko-baranjska županija i Grad Kaštela. (M.Ć.)

   

  1 komentar

  1. Pingback: Četrnaest događanja na 12. Danima Luke Botića u Kaštelima, Đakovu i Gorjanima

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog