Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Vlč. Ivešić na susretu Predsjedništva Međunarodnog saveza ministranata

  Predsjedništvo Međunarodnog saveza ministranata (CIM) 12. i 13. srpnja održalo je svoj redoviti susret. Susret je planiran i održan u Luxemburgu. Član Predsjedništva iz Hrvatske vlč. Josip Ivešić sudjelovao je online preko Zoom aplikacije za razmjenu videopoziva između više sudionika, dok su ostali članovi sudjelovali „u živo“.

  Uvodni pozdrav i molitvu izrekao je predsjednik CIM-a, luksemburški nadbiskup kardinal Jean Claude Hollerich. Prvoga dana susreta, nakon uvodnog pozdrava i molitve, razgovaralo se o promjenama vezanim uz statut CIM-a. Jedan od prijedloga za promjenu statuta je da članovi CIM-a mogu biti pojedine nad/biskupije, čiji bi se predstavnici mogli s vremenom i mijenjati. Ova i druga pitanja vezana uz statut bi bila tema sastanka koji je planiran za listopad ove godine.

  Kardinal Hollerich izvijestio je Predsjedništvo o razgovorima s prefektom Dikasterija za laike, obitelj i život kardinalom Kevinom Josephom Farrellom vezanim uz crkvenu registraciju CIM-a. Predsjedništvo CIM-a također je pozvalo sve članove da na mail adresu Predsjedništva pošalju molitve, fotografije slika i kipova, te drugo što u pojedinom narodu ima o sv. Tarziciju, zaštitniku ministranata.

  Sljedeća tema susreta prvoga dana bio je Svjetski euharistijski kongres u Budimpešti. U petak, 10. rujna 2021. u sklopu euharistijskog kongresa, kardinal Hollerich predsjeda misnim slavljem u Budimpešti, te je pozvao članove Predsjedništva CIM-a da i oni sudjeluju na toj misi. Ujedno su svi pozvani sudjelovati na svečanoj procesiji 11. rujna, te na svečanoj misi 12. rujna koju će predslaviti papa Franjo.

  Predsjedništvo je spomenulo i planove o značajnijoj prisutnosti CIM-a na Svjetskom susretu mladih u Lisabonu 2023. Član Predsjedništva CIM-a iz Hrvatske vlč. Ivešić, izvijestio je o „online“ susretu s suradnicima i djelatnicima nadbiskupijskog centra za pastoral mladih sv. Ivan Pavao II. iz Sarajeva, te o mogućnosti da se Bosna i Hercegovina pridruži ovome Savezu. Razgovaralo se i o mogućim novim drugim članovima. Kardinal Hollerich osvrnuo se na tradicionalno hodočašće ministranata Portugala u Fatimu, ove godine 1. svibnja u kojem je i sam sudjelovao, predsjedajući misnim slavljem. Teme prvoga dana sastanka su bile i Facebook stranica, te Instagram profil CIM-a.

  Drugi dan susreta u potpunosti je bio posvećen hodočašću i Susretu ministranata u Fatimi od 25. do 28. kolovoza iduće godine. Razmotrena su pitanja: smještaja, kotizacije, organizacije puta, programa u Fatimi i oko nje. Razgovaralo se o samom programu hodočašća, dan po dan. Zatim o pitanjima kao što je: prostor crkve i dvorana za različite susrete, ozvučenje, simultano prevođenje, rad u skupinama. Za ovo hodočašće kardinal Hollerich uputio je posebno pismo ministrantima i ministranticama cijeloga svijeta. To pismo prevedeno je i na hrvatski jezik. Idućih dana Predsjedništvo CIM-a poslat će svim članovima poziv na ovo hodočašće s potrebnim uputama i okvirnim programom.

  Sljedeća sjednica Predsjedništva CIM-a je u listopadu ove godine, a generalna skupština planirana je od 7 . do 10. ožujka 2022. Oba susreta održat će se u Luxembourgu.

  Tekst i foto: Tiskovni ured/djos.hr

  1 komentar

  1. Pingback: Vlč. Ivešić na susretu Predsjedništva Međunarodnog saveza ministranata

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog