Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Važno za vinogradare – širenje zlatne žutice u OBŽ

  Zlatna žutica vinove loze ili fitoplazma (Grapevine flavescence dorée), jedna je od najštetnijih bolesti vinove loze u Europi. U vinogradima u kojima se pojavi vrlo se brzo širi, čineći velike štete u gubitku grožđa i trajnom gubitku zaraženih trsova. Simptomi zlatne žutice vinove loze na oboljelom trsu pojavljuju se najčešće krajem lipnja a uočava se na rubovima lišća koji se uvijaju prema naličju tako da list poprima kopljast izgled, nepravilno žuti, krut je te se na dodir drobi.

  U „Narodnim novinama“ br. 75/21 od 02.07.2021. godine kao i na mrežnoj stranici Ministarstva poljoprivrede – http://fisportal.mps.hr/hr/sve/propisi/, objavljena je Odluka o određivanju demarkiranih područja u kojima se provode mjere za sprječavanje širenja i suzbijanje zlatne žutice vinove loze.

  Temeljem navedene Odluke, utvrđena su demarkirana područja na području RH. U Đakovštini kao zaraženo područje određene su katastarske općine Trnava i Majar dok su kao sigurnosno područje određene katastarske općine: Nabrđe, Gašinci, Kondrić, Svetoblažje, Dragotin, Hrkanovci Đakovački i Lapovci.

  Mjere borbe protiv ove opasne bolesti, sastoje se od uklanjanja oboljelih trsova s korijenom koji pokazuju simptome karakteristične za fitoplazme te praćenje pojave i suzbijanje prijenosnika bolesti (vektora) Američkog cvrčka (Scaphoideus titanus Ball) u zareženom i sigurnosnom području te krčenje zapuštenih vinograda u demarkiranom i nezaraženom području.

  Sukladno Naredbi o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanje zlatne žutice vinove loze („Narodne novine“, br. 48/18 i 63/19), posjednici vinove loze u zaraženom i sigurnosnom području obvezni su provoditi preventivne mjere koje se sastoje od sustavnog praćenja pojave simptoma bolesti u nasadu, praćenja prisutnosti vektora, postavljanjem žutih ljepljivih ploča te suzbijanja vektora uporabom registriranih sredstva za zaštitu bilja prema programu suzbijanja navedenom u Naredbi.

  Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva, Ministarstva poljoprivrede (Poljoprivredna savjetodavna služba), provodi terenske edukacije vezano za praćenje širenja i suzbijanje zlatne žutice vinove loze.

  Posjednici vinove loze koji uoče simptome koji upućuju na zarazu zlatnom žuticom, dužni su odmah obavijestiti fitosanitarnog inspektora ili Centar za zaštitu bilja (HAPIH) ili Upravu za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva, Ministarstva poljoprivrede (www.savjetodavna.hr).

  1 komentar

  1. Pingback: Važno za vinogradare – širenje zlatne žutice u OBŽ

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog