Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Učenici Ekonomske škole u radnom posjetu Budimpešti

  Na završnoj, odnosno dodatnoj mobilnosti u sklopu projekta Entrepreneurial Young Citizens of Modern Europe u Budimpešti od 04. 07. – 10. 07. 2021., učenici i nastavnici iz Hrvatske i Mađarske nastavili su provoditi dodatne aktivnosti projekta, čija je tema integracija osoba s posebnim potrebama u oblike društvenog poduzetništva.

  Susret u Budimpešti fokusirao se na osmišljavanju promjena koje možemo napraviti kako bi osobama sa smanjenim mogućnostima pružili jednaku priliku za uključivanje u svakodnevni rad i život.

  Osim ovih tema, učenici su sudjelovali i u drugim radionicama istražujući teme koje rasizma, prava žena, imigranata, prava životinja, online bullyinga.

  Ekonomsku školu Braća Radić predstavljali su učenici Sara Buljan, Tena Žulj, Marija Fogadić, Lorena Dedić i Patrik Mandarić u pratnji profesorica Snježane Marić i Vesne Šimić.

  “Tijekom prethodne mobilnosti, također u Budimpešti u listopadu 2019., najavljeno je otvaranje kafića/restorana Never give up kojega smo ovom prilikom i posjetili. Zaposlenici na puno radno vrijeme su isključivo osobe sa nekom od poteškoća i smanjenih mogućnosti. Objasnili su nam kako je došlo uopće do osnutka i kako teče radni dan, te kako je ipak moguća inkluzija osoba s poteškoćama u bilo koji aspekt života. Program smo nastavili u školi s radionicama socijalnog poduzetništva, razvijanjem digitalnih vještina, oblika uključenosti osoba s poteškoćama i raznih oblika diskriminacije.

  Sensory garden“ je zabavni park prilagođen slijepim i slabovidnim osobama svih uzrasta koji smo imali priliku posjetiti drugi dan mobilnosti. Kroz vrt su nas proveli štićenici udruge slijepih i slabovidnih osoba, ispričavši nam kako se razvila i realizirala ova hvale vrijedna ideja, koja im je omogućila da se bave sportom i rekreacijom, te da aktivno koriste svoje slobodno vrijeme. Zajedno sa svojim domaćinima okušali smo se u stolnom tenisu, kuglanju i opuštanju na ljuljačkama s povezima na očima i tako bar na trenutak doživjeli iskustvo osoba s oštećenjem vida.

  Nakon toga smo se vratili u školu razmijenili dojmove o posjetu vrtu, te poslušali prezentacije koje su sudionici u mobilnosti pripremili prije susreta. a koje ćemo kasnije podijeliti s ostalim učenicima u svojim školama, kako bismo i po završetku projektnih aktivnosti nastavili senzibilizirati zajednicu u kojoj živimo i radimo o potrebi inkluzije u svim aspektima društvenih aktivnosti.

  Idući dan smo proveli u ugodnom društvu psa Pixela i njegove trenerice iz Centra za obuku pasa za slijepe i slabovidne. Učenici su s povezom na očima imali prilike iz prve ruke iskusiti kako je to prepustiti se vođenju psa kroz školu svladavajući razne prepreke koje slijepe i slabovidne osobe imaju u svakodnevnom životu.

  Na +40C0 uslijedio je obilazak znamenitosti ovog ogromnog grada, City quiz i podjela certifikata o provedenim aktivnostima.

  Budući da autobusna linija do Đakova ne prometuje svakodnevno, bili smo „prisiljeni“ provesti u Budimpešti i slijedeći dan pa smo se stigli se i osvježiti na prekrasnim otvorenim bazenima PALATINUS u Budimpešti,” pišu profesorice Snježana Marić i Vesna Šimić.

  1 komentar

  1. Pingback: Učenici Ekonomske škole u radnom posjetu Budimpešti

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog