Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Obilježena 30. obljetnica tragične pogibije Josipa Reihl-Kira

  Prigodnim polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća obilježili smo 30-godišnjicu tragične pogibije prvog načelnika Policijske uprave osječko-baranjske u samostalnoj  i neovisnoj Republici Hrvatskoj  Josipa Reihl-Kira.

  Na gradskom groblju u Đakovu vijence su položili i svijeće zapalili supruga Jadranka Reihl-Kir, načelnik Policijske uprave Ladislav Bece, zamjenik načelnika Policijske uprave Darijo Premec, načelnik Sektora kriminalističke policije Josip Adrić te načelnik Policijske postaje Đakovo Rudolf Kolarić i drugi.

  Samo polaganje vijenaca posebno je uveličao počasni postroj Interventne jedinice policije Policijske uprave osječko-baranjske.

  Od 1981. godine bio je zaposlen u Republičkom sekretarijatu za unutrašnje poslove tadašnje Socijalističke Republike Hrvatske te je postupno napredovao do čelnih pozicija Sekretarijata za unutrašnje poslove u Osijeku.

  Na dužnost načelnika policije u Osijeku postavljen je nakon prvih demokratskih izbora u Hrvatskoj 1990. godine. Reihl-Kir je bio miroljubiv čovjek te je požrtvovno nastojao spriječiti prijetnju rata u istočnoj Slavoniji.

  Na sjednici Skupštine Osijeka u lipnju 1991. godine, javno je za govornicom obećao: “Dok sam ja načelnik Policijske uprave osječko-baranjske rata između Srba i Hrvata na ovom području neće biti.”

  Josip Reihl-Kir ubijen je 1. srpnja 1991. godine, oko 13,30 sati, na prilazima prigradskome osječkom naselju Tenji na blokadnom punktu, zajedno s potpredsjednikom osječkoga Gradskog vijeća Goranom Zobundžijom i gradskim vijećnikom Milanom Kneževićem te pokopan na gradskom groblju u Đakovu.

  Načelnika Josipa Reihla-Kira mirotvorca, važno se sjećati i poštovati jer je bio izniman stručnjak i odgovoran policajac te je svoj život položio na oltar domovine s ciljem sprječavanja nadolazeće prijetnje rata u Slavoniji.

  Kako bi se sadašnje i buduće generacije policajaca s pijetetom sjećale veličine Josipa iznimnog čovjeka i policajca, Policijska uprava osječko-baranjska svake godine obilježava ovu tragičnu godišnjicu.

  Tekst i foto: PU OBŽ

  1 komentar

  1. Pingback: Obilježena 30. obljetnica tragične pogibije Josipa Reihl-Kira

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog