Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Ne ostavljajte djecu samu u vozilima!

  S obzirom da je nedavno od dehidracije tragično stradalo dijete ostavljeno samo u automobilu i da su se takva stradavanja događala i ranije, potrebno je osvješćivati i upozoravati roditelje i sve koji se brinu o djeci da postoje rizici i opasnosti od izlaganja djece suncu i visokim temperaturama te da čak i kraći boravak u ugrijanom vozilu može prouzročiti tragične posljedice. U ljetnom periodu važno je naglašavati i opasnost od utapanja i drugih stradavanja u vodi te poticati da djeca stalno budu pod nadzorom roditelja. U tu svrhu izrađen je letak u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar. Letak sadrži preporuke stručnjaka, a navodi se i kaznena odgovornost roditelja, objavila je policija. NE OSTAVLJAJTE DJECU SAMU U VOZILIMA!
  • Ostavljanjem djeteta bez nadzora u zatvorenom vozilu grubo se zanemaruje i zlostavlja dijete što predstavlja obilježje kaznenog djela Povrede djetetovih prava.
  • Posljedice mogu biti smrt djeteta ili teško narušeno zdravlje. Odgovorna osoba kaznit će se za počinjenje težeg oblika kaznenog djela za što je propisana kazna zatvora od 1 do 15 godina.
  IZNIMNO JE VAŽNO OSVIJESTITI AUTOMATSKE RADNJE KOJE SMO SKLONI USVOJITI KROZ SVAKODNEVNU RUTINU:
  • Uvježbavanjem „prisutnosti“ izbjeći ćemo ulazak u mentalni proces automatizma. Prilikom ulaska u auto dobro je neko vrijeme obraćati pažnju na pokrete koje izvodimo.
  • Preporučuje se na bilo koji način mijenjati ustaljeno ponavljanje radnji (put odlaska na posao, redoslijed obavljanja radnji, ne izvoditi više radnji istovremeni i sl.)
  • Preporučuje se ostaviti stvari koje moramo uzeti prije izlaska iz auta na stražnjem sjedalu, kako ne bismo  izašli  iz auta bez pogleda na stražnje sjedalo.

  1 komentar

  1. Pingback: Ne ostavljajte djecu samu u vozilima!

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog