Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Načelnik Hampovčan o cijepljenju: “Sljedeći tjedan bit će punktovi u svim gradovima OBŽ”

  U Kliničkom bolničkom centru Osijek u zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije obrađeno je 186 uzoraka od kojih je 23 bilo pozitivno na koronavirus.

  Devet novopozitivnih osoba ima prebivalište na području Osijeka, po dvije su s područja Kneževih Vinograda, Našica i Donjeg Miholjca, a po jedna novopozitivna osoba je s područja Belog Manastira, Čepina, Darde, Đurđenovca, Erduta, Marijanaca, Petrijevaca i Podgorača.

  Na bolničkom liječenju nalazi se 69 osoba koje su oboljele od COVID-19, i to 55 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih je 12 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 14 pacijenata s tim oboljenjem.

  Preminule su dvije osobe pozitivne na koronavirus u dobi od 80 i 89 godina.

  Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 1.610 osoba.

  Policijski službenici proveli su 19 provjera osoba u samoizolaciji i utvrdili dva kršenja (na području Našica i MCGP Erdut). Obavili su i 116 nadzora ugostiteljskih objekata, pri čemu nisu utvrdili dva kršenje mjera.

  Inspektori i službenici civilne zaštite tijekom vikenda (26.-28. ožujka) obavili su 247 nadzora provođenja epidemioloških mjera (178 u ugostiteljskim objektima, 35 u trgovačkim centrima, 17 u prodavaonicama, po četiri na tržnicama i benzinskim crpkama, 3 u vjerskim objektima, 2 u kladionicama te po jednoj cvjećarnici, frizerskom salonu, optičarskoj radnji i pekarnici) pri čemu su utvrdili jednu nepravilnost te dali nalog za njeno otklanjanje.

  – Od 31. prosinca 2020. godine do sada u OBŽ je pristiglo 32.746 doza cjepiva, potom je obiteljskim liječnicima distribuirano 21.510 doza, a ostalo je distribuirano za zdravstvene ustanove i domove za starije i nemoćne u prvoj fazi cijepljenja. Količina cjepiva koja dolazi u Osječko-baranjsku županiju određena je prema postotku stanovnika u odnosu na RH u 2019. godini, a taj postotak je 6,7 posto. Upravo taj postotak cjepiva dobivamo u odnosu na sve količine cjepiva koje dolaze u RH. Ovaj tjedan očekuje se 4.070 doza cjepiva, a u travnju se očekuje oko 36.000 doza – rekao je voditelj Službe za epidemiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo OBŽ dr. sc. Tomislav Dijanić nakon sjednice Stožera civilne zaštite OBŽ.

  Na pitanje novinara da li postoji nepravedna raspodjela cjepiva po županijama te da je OBŽ pri tomu zakinuta, načelnik Stožera CZ OBŽ Ivan Hampovčan je naglasio:

  – Nikakve nepravde nema u podjeli cjepiva. Podsjećam da postoje tri faze cijepljenja. Prvi prioritet su bili zdravstveni radnici te starije i nemoćne osobe smještene u domovima. Sada se nalazimo u drugoj fazi koja se provodi preko obiteljskih liječnika, a pitanje podizanja punktova za cijepljenje će biti odgođeno dok količine pristiglog cjepiva ne bude toliko velike da takvo cijepljenje ima svrhu i logično opravdanje. Ovaj tjedan ćemo podići tri punkta u gradu Osijeku gdje će se provesti organizirano cijepljenje (sjedište Doma zdravlja, zgrada Zavoda na Drinskoj ulici i jedna dvorana), a sljedeći tjedan bit će punktovi u svim gradovima OBŽ gdje Dom zdravlja ima svoje urede – rekao je načelnik Hampovčan te zaključio kako očekuje znatan pomak u postupku cijepljenja u travnju jer na područje županije trebaju stići količine cjepiva kolike su pristigle u prva tri mjeseca zajedno. Naravno, masovno cijepljenje bit će organizirano kada se steknu svi uvjeti, a za to je već određeno 26 punktova kao i 7 mobilnih timova za cijepljenje.

  Foto: Arhiva

  1 komentar

  1. Pingback: Načelnik Hampovčan o cijepljenju: “Sljedeći tjedan bit će punktovi u svim gradovima OBŽ”

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog