Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • UGP traži da Vlada uvede porezne olakšice na donacije

  Poduzetnici koji se i sami nalaze u teškoj situaciji solidarno pomažu, stoga ih treba rasteretiti

  Udruga Glas poduzetnika je prije nekoliko dana poslala dopis Vladi Republike Hrvatske i Ministarstvu financija u kojemu smo zamolili da se rasterete tvrtke koje nesebično pomažu građanima iz Sisačko-moslavačke županije. Naime, zamolili smo u ime svih onih koji doniraju u robi i novcu da se izmijene odluke u kojima bi se uredili porezno priznati rashodi. Osim toga, tražili smo da se donatori roba oslobode od plaćanja PDV-a. Ističemo da mnogobrojni poduzetnici solidarno pomažu novčanim te drugim donacijama, iako se i sami nalaze u izuzetno teškoj situaciji. 

  Kao prvo, prema Zakonu o porezu na dobit, čl.7, porezno priznatim rashodom smatraju se darovanja u novcu koja su učinjena za humanitarne i druge opće-korisne svrhe ako njihov ukupan iznos ne prelazi 2% ukupnog prihoda poslovnog subjekta za proteklu godinu. Ako darovanja prelaze 2% ukupnog prihoda tada je taj iznos porezno nepriznati rashod. U tom slučaju za iznos donacije iznad 2% prihoda protekle godine povećava se porezna osnovica za porez na dobit. Iznimna su darovanja moguća i iznad spomenutih 2% kao porezno priznat trošak u slučaju ako je darovanje provedeno na temelju odluke nadležnog ministarstva. Ovim putem apeliramo i pozivamo Ministarstvo financija da donese navedenu odluku kako bi tvrtke što više sredstava preusmjerile u novčane donacije. 

  Ukoliko se radi o donaciji u naravi tada porezni obveznici koji su u sustavu PDV-a na takvu donaciju moraju obračunati PDV, budući da se prema Zakonu o PDV-u davanje proizvoda, robe ili usluga bez naknade smatra oporezivom isporukom. Zamolili smo Vladu RH i Ministarstvo financija da oslobode donatore plaćanja PDV-a za donacije u naravi. Ovo tražimo zbog svih onih koji su pokazali solidarnost, koji nesebično pomažu i doniraju robu te novčana sredstva.

  Ne samo da deseci tisuća ljudi pomažu radom i osobnim donacijama jer javne službe ne funkcioniraju i nemaju kapacitete, nego će država još od svega što tvrtke doniraju za stradale te obnovu uzeti 25% PDV-a? Smatramo da to nije pravedno.” – rekao je Dražen Oreščanin, izvršni direktor udruge Glas poduzetnika. 

  Također, zamolili smo Vladu RH da se donese odluka kojom bi se omogućila odgoda plaćanja poreza na dohodak, doprinosa i PDV-a za poduzetnike Sisačko-moslavačke županije. Mnogim poduzetnicima i obrtnicima uništeni su objekti, a rad je u potpunosti obustavljen. S obzirom i na gubitke prometa iz cijele ove godine zbog korona krize, poduzetnici se nalaze u jako teškoj situaciji.

  Odgodom plaćanja poreza na dohodak, doprinosa i PDV-a, poduzetnici će se moći puno brže oporaviti i usmjeriti sredstva u obnovu poslovnih objekata. Smatramo da je u ovim teškim trenutcima potrebno omogućiti poduzetnicima da se što brže oporave i da nastave s poslovanjem u Sisačko-moslavačkoj županiji.

  Ovom prilikom želimo istaknuti da smo u samo nekoliko sati od kada smo pokrenuli akciju “Poduzetnici za Sisačko-moslavačku županiju” prikupili gotovo milijun kuna donacija. Želimo se zahvaliti svima donatorima na velikodušnim donacijama i što nesebično pomažu ljudima u potrebi! Zahvalni smo što su građani prepoznali naš fond za pomoć jer mnogi od njih nemaju povjerenja u druge organizacije i institucije. 

  1 komentar

  1. Pingback: UGP traži da Vlada uvede porezne olakšice na donacije

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

  Blog