Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • U Domu za starije do danas 45 pozitivnih korisnika, 4 pozitivne spremačice i jedna njegovateljica

  Kao što smo već javili, četrdesetak korisnika đakovačkog Doma za starije i nemoćne osobe pozitivno je na koronavirusa.

  Za kometnar smo zamolili dr. Tomislava Dijanića, voditelja Službe za epidmemiologiju Županijskog zavoda za javno zdravstvo.

  Da, informacija je točna, u Domu za starije imamo četrdesetak pozitivnih osoba, korisnika i nekoliko djelatnika. Kako komentiram? Virus je oko nas i za očekivati je, nažalost, da se tako nešto može dogoditi i u staračkom domu. Epidmeiolozi su u kontaktu, surađuje se sa službom, a što se tiče samog cijepljenja to će se nastaviti i dalje. Normalno da osobe koje su pozitivne neće biti cijepljenje s drugom dozom koja je planirana nakon 21. dana, nego će se čekati barem mjesec dana nakon što se potvrdi da je netko pozitivan. Sama povezanost cijepljenja i ovog što su osobe pozitivne to nema nikakve veze. Cjepivo je cjepivo, poklopilo se da su ljudi bili u inkubaciji, zna se kada je bio prvi slučaj i jednostavno kontakti te osobe su testirani, kao i osobe sa simptomima, a testiranja se rade svakodnevno kod djelatnika. Dakle, zna se da su to kontakti prve pozitivne osobe, većina, a cijepljenje je bilo tjedan dana poslije toga i za očekivati je da se moglo dogoditi da će biti pozitivnih osoba, neovisno o cijepljenju”, pojasnio je u izjavi za naš Radio dr. Dijanić.

  Većina je asimptomatska jer su otkriveni nakon testiranja, a da se nije radilo testiranje kod većeg broja se ne bi ni našlo da su pozitivni. Naime, kontakti te prve osobe su bili obrađivani i ustanovljeno je da su pozitivni i onda se i proširio broj testiranja i tako se došlo do ovog broja o kojemu govorimo sada”, dodaje dr. Dijanić ističući da je situacija u đakovačkom Domu za starije i nemoćne pod kontrolom i da se poduzimaju sve sve potrebne mjere.

  Kontaktirao sam i ravnateljicu i glavnu sestru, a u kontaktu sam i sa doktoricom koja vodi brigu o korisnicima u Domu, epidemiološka služba je upoznata s tim i dala je sve preporuke i oni se tih preporuka drže i jednostavno treba vremena da se to zaustavi, a, koliko imam informaciju, u zadnja tri dana nema novopozitivnih. Sve zaražene osobe su u izolaciji, a u samoizolaciji su i kontakti. Problem je što su to pokretne osobe koje vi ne možete zaustaviti da se ne kreću kada netko nije pored njih tko će ih kontrolirati. Normalno, osoblje vodi brigu kao i dosad što je bilo, međutim, ne može djelatnik biti sa svakim korisnikom fizhički 24 sata, a to su osobe bez smetnji, hvala Bogu, asimptomatski, ili koje imaju blaže simptome i nisu to doživljavali na taj način”, pojašnjava dr. Dijanić.

      U Domu za starije i nemoćne u Đakovu, kako doznajemo od dr. Mire Matić Mandić, domske liječnice, provedeno je cijepljenje protiv covid infekcije 28., 29., i 30. 12. 2020.

  Cijepljeno je 164 korisnika  i 13 djelatnika doma, a cijepljenje je prošlo uredno, nekoliko korisnika se žalilo na manju bolnost na mjestu uboda, što je  i očekivana nuspojava.Tjedan dana poslije cijepljenja imali smo jednu korisnicu s blažim respiratornim tegobama koja je testirana brzim antig.testom i bila pozitivna. Isti dan je bila pozitivna i  jedna spremačica, zaposlena u domu koja je testirana prije dolaska na posao. Slijedećih dana su se javljali korisnici s blažim respiratornim tegobama i odlučili smo testirati sve zaposlenike i sve korisnike doma. Do danas 13. 1. 2021. imamo 45 pozitivnih korisnika, 4 pozitivne spremačice i jednu pozitivnu njegovateljicu. U kontaktu smo s epidemiološkom sluzbom i poduzimamo sve preporučene epidemiološke mjere. Svi pozitivni korisnici su izolirani u svojim sobama, pozitivni zaposleni su u izolaciji kod kuće. Od prije mjesec dana  svi zaposlenici doma se testiraju jednom tjedno prije dolaska na posao, a od 8.1. 2021. svakodnevno prije dolaska na posao. Brzim AG testom testiramo sve simptomatske korisnike. Posjete domu su ukinute mjesecima kao i izlasci korisnika iz doma. Korisnici doma koji su pozitivni za sad imaju blažu kliničku sliku, blaže respiratorne tegobe i povišenu temeparuru do 38 Celzijevih stupnjeva”, izjavila je za Radio Đakovo doktorica Mira Matić Mandić.

   

  1 komentar

  1. Pingback: U Domu za starije do danas 45 pozitivnih korisnika, 4 pozitivne spremačice i jedna njegovateljica

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

  Blog