Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Tragovi potresa i u đakovačkoj katedrali

  Posljedice potresa vidljive su i u Đakovu. Naime, kako doznajemo od monsinjora Luke Strgara, manja oštećenja pretrpjela je i đakovačka katedrala.

  “U vrijeme potresa nisam bio u katedrali, bio sam bočno od nje na izlasku iz dvorišta Biskupskog doma u dvorište. Čuo sam par minuta poslije da je bio potres, katedrala je bila zatvorena i došao sam u nju tek u 15:00 i ništa vitalno nije stradalo. Primjetio sam da mi pod nogama nešto škripi, bilo je pijeska i komadića žbuke. Nakon toga sam obišao cijelu katedralu i pozvao sestre koje rade u katedrali. Na desetak mjesta primjećene su hrpice pijeska. Iako je udaljenost između nas i Petrinje više od 150 kilometara, katedrala ga je osjetila. Pratio sam popodne direktna javljanja iz Petrinje, Siska i Zagreba, mi smo stvarno jako dobro prošli i hvala Bogu na tome, a Bože pomozi onima koji su stradali da to izdrže.Kroz sredinu katedrale ima najviše pukotina, ima i komadića žbuke, to znači da su otkinuti neki dijelovi. Na dijelovima gdje je bilo vlage ili nekih drugih pukotina”,izjavio je za naš Radio mons. Strgar istaknuvši da su i raniji potresi ostavili tragove na na katedrali, ali puno više nego ovaj današnji.

  “Bio očevidac potresa u Đakovu 13. travnja 1964. godine, onda nam je katedrala stradala najviše, jer je bio otkinut jedan vrh sa sjevernog tornja. Na sreću, iako je probio krov, pao je na ormar gdje se nalazio stari mehanizam za sat i on je zaustavio veliki kameni blok da ne padne u samu katedralu”, prisjetio se mons. Strgar.

  Tek temeljitiji pregled stručnjaka mogao bi utvrditi stvarne posljedice današnjeg potresa na katedrali.

  1 komentar

  1. Pingback: Tragovi potresa i u đakovačkoj katedrali

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog