Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • “Polnoćka u 20 sati, jaslice ispred oltara, u katedrali može biti samo 361 osoba”

  Zbog pandemije koronavirusa ovogodišnje slavlje Božića bit će drugačije nego smo navikli. Nove pooštrene mjere donijele su dodatna ograničenja pa će ove godine izostati one uobičajene mise polnoćke točno u ponoć, s velikim brojem vjernika, uz gužve na trgovima, ulicama, veselo raspoloženje u ugostiteljskim objektima, uz čestitke i posjete…

  Naime, prema odluci Nacionalnog stožera civilne zaštite, osim ograničernja broja vjernika u crkvama, na Badnjak bi sve mise trebale biti gotove do 22 sata pa neće biti uobičajene polnoćke.

  U đakovačkoj katedrali, kako doznajemo od monsinjora Luke Strgara, polnoćka će se odražti 4 sata ranije, odnosno u 20:00 sati.

  “Nismo dosad imali ovakve okolnosti. Naime, korona nam je ove godine puno toga diktirala. Znamo kakav smo imali Uskrs, hvala Bogu sada ove adventske pripreme ipak možemo obaviti; ljudi se mogu ispovjediti, mogu na zornice, ali smo puno toga i reducirali, no ono bitno će ostati. Dječja polnoćka će biti u 18 sati, a pravu polnoćku pomaknuli smo, zbog preporuka Nacionlnog stožera civilne zaštite, na 20 sati kako bi do 22 sata bili gotovi«, kaže mons. Stragar.

  Osim ranijeg termina, ovogodišnja polnoćka bit će drugačija i po broju vjernika.

  »Dosad smo navikli na veliki broj vjernika u đakovačkoj katedrali na misi polnoćki, a mnogi su dolazili i iz okolnih slavonskih gradova no ove godine zbog odluke nadležnih tijela, taj broj će biti puno manji. Postupit ćemo prema preporukama po kojima se za svakog vjernika mora osigurati 7 m2 prostora u crkvi za Badnji dan i Božić. Mi u našoj katedrali, a naglašavam da je to najveća crkva u Hrvatskoj, imamo prostora po kvadraturi za 361 osobu. Jasno da se vjernici onda moraju raširiti po cijeloj katedrali. To je neto prostor od 2.529 kvadratnih metara, mi ćemo učiniti sve da se mjere poštivaju i da oni koji dođu ne budu grupirani, osim članova obitelji koji mogu biti zajedno. Imali smo kontakte sa Stožerom, bili su nam i pregledali prostor i nisu imali nekih bitnih primjedbi budući da smo od početka ispoštivali sve preporuke«, tvrdi monsinjor Luka Strgar.

  Isto tako, ovogodišnji Božić u katedrali bit će drugačiji i zbog jaslica, odnosno Betlehema koji nije na uobičajenom mjestu nego je ispred glavnog oltara, kod propovjedaonice.

  »Što se tiče samog Betlehema, mi imamo doista veliki Betlehem koji datira s početka prošloga stoljeća, a s obzirom na to da je broj vjernika u crkvi reduciran, odlučili smo da ćemo skromnije to napraviti ove godine, ali na boljem, odnosno udarnijem mjestu, odnosno mali Betlehem, ali do kojega se može doći. Reducirali smo onu šumu borova i postavili ispod glavnog bora onaj sržni dio, glavne figure koje su i inače u Betlehemu« pojašnjava monsinjor Strgar.

  Ovogodišnje jaslice u đakovačkoj katerali prvi put postavila je sestra Marija Jelena Damjanović koja je stigla s otoka Visa, a koju smo u subotu oko podne zatekli pri kraju posla.

  »Evo, slavim Gospodina pripremama za Božić uz Betlehem, ali nije dosta samo ga tražiti u Betlehemu, važno je prvo u srcu, a onda ćemo ga sresti i u drugima jer Betlehem je samo slika i način na koji je Gospodin odabrao doći nama. Mjesto na koje smo ove godine postavili Bethelem mu i pripada, ispred oltara, a na oltaru se i događa i rađanje i umiranje- za što je Gospodin i došao, djelo spasenja tada počinje rađanjem«, kaže sestra Jelena kojoj je bio izazav postaviti ovogodišnje jaslice u katedrali u koju je, kako dodaje, stigla samo dan ranije.

  »Po nadahnuću Duha Svetoga, treba se samo prilagođavati, nadam se da će ovogodišnje jaslice biti osvježenje«, poručila je na kraju sestra Marija Jelena Damjanović.

  1 komentar

  1. Pingback: “Polnoćka u 20 sati, jaslice ispred oltara, u katedrali može biti samo 361 osoba”

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog