Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • KBF obilježio svoj Dies Facultatis

  Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu danas obilježava svoj dan – Dies Facultatis, a zbog epidemioloških mjera program i broj sudionika svečanosti bio je reduciran samo na predstavnike Uprave, Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, sudionike programa, dobitnike priznanja i 25 diplomanata, odnosno magistara teologije, ali bez njihove pratnje.

  Dekan KBF-a prof. dr. Vladimir Dugalić istaknuo je kako je protekla, ali i ova 215., odnosno 216. akademska godina specifična zbog pandemije koronavirusa kojoj se i ta ustanova morala prilagoditi.

  Kriza nas je poučila da manje radimo za zaradu, a da više obratimo pozornost onomu što je bitno i važno u našem životu. Ova kriza otkrila nam je i neke zaboravljene vrednote, zatvoreni u vlastitim domovima otkrili smo ljepotu zajedničkog života. Sve nas to potiče da razmišljamo o svojoj budućnosti koja nam se trenutačno čini nesigurna i teška, osobito na društveno-socijalnoj i gospodarskoj razini. Pozvani smo dobro razlikovati ono što je uistinu vrijedno i trajno od onoga što je prolazno, uočiti ono što je prijeko potrebno u odnosu na ono što nije…”, kazao je, između ostalog, u pozdravnoj riječi dekan Dugalić.

  Rektor osječkog Sveučilišta prof. dr. Vlado Guberac istaknuo je da je đakovački KBF jedan od stožernih fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, a podsjetio je i na činjenicu da akademska zajednica na istoku Hrvatske “zahvaljujući svećenicima i redovnicima baštini više od tri stoljeća visokoga školstva”.

  Uz sve probleme koje imaju i oni i istali fakulteti u ovoj koronakrizi, besparici, naravno da je tu Sveučilište, ne samo partner KBF-u, nego i prijatelj upravi KBF-a i naravno da ćemo s naše strane napraviti sve što je u našoj moći da pomognomo Fakultetu u daljnjem razvoju, da iskoristimo kadrovski potencijal koji oni imaju i imamo ideja kako na upravi KBF-a tako i Sveučilišta o zajedničkim studijima, združenim dvopredmetnim studijima između KBF-a i nekih naših fakulteta na Sveučilištu, a sve s ciljem zadovoljenja potreba tržišta rada”, rekao je rektor Guberac.

  Program obilježavanja Dana KBF-a počeo je misnim slavljem koje je predvodio nadbiskup Đuro Hranić, koji je u ovoj situaciji pozavo na „više kreativnosti, više strpljivosti i malo više samokritičnosti”.

  Odgovorio je i na pitanje o tome jesu li mladi teolozi našli mjesto u našem društvu.

  Ne bih rekao da su do kraja našli, oni su našli svoje mjesto kao vjeroučitelji. Međutim, na drugim područjima života i kada smo ulazili u otvaranje studija za vjernike laike,  onda su bile i neke druge perspektive. Međutim, kako dalje idemo društvo sve više ne samo da je sekularno, ono treba ostati sekularno, nego ono postaje sekularizirano do kraja gdje jednostavno nema mjesta za nikakvu duhovnu vrijednost i gdje  isključivi bog postaje profit i u tom smislu i društvo čitavo gubi nekakve oznake socijalnog društva.To se ne događa drastično, od danas do sutra, ali malo po malo mi to možemo vidjdeti i uočiti”, istaknuo je nadbiskup Hranić.

  Zbog toga se, kako ističe nadbiskup Hranić, ne otvaraju nove perspektive za teologe u našem društvu pa je nužno promisliti o otvaranju novih studijskih programa, specijalizacija, dvopredmetnih studija ili dopunskih studija preko kojih bi teolozi mogli biti prisutni i na nekim drugim područjima života.

  1 komentar

  1. Pingback: KBF obilježio svoj Dies Facultatis

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog