Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Škole spremne za početak nastave, ne očekuju se veći problemi

  U ponedjeljak počinje nova školska godina, a većina, odnosno čak 90% osnovnih škola, kojima je Osječko-baranjska županija osnivač, odlučilo se za model A koji znači nastavu u školskim klupama, dok se kod srednjih škola 78% odlučilo za redovitu nastavu. Svega nekoliko škola kombinirat će offline i online nastavu, a ni jedna se škola nije odlučila za model C koji se odnosi na isključivu online nastavu, rečeno je na jučerašnjoj sjednici Županijskog stožera civilne zaštite na kojoj je razmatrana aktualna epidemiološka situacija. Ocijenjeno je da je ona stabilna, a svim će školama biti osigurana sredstva za rad prema epidemiološkim preporukama, odnosno maske, dezinficijensi te toplomjeri za mjerenje tjelesne temperature. Prijevoz učenika putnika također će se prilagoditi potrebama škola.

  Škola nema alternativu”, rekla je gostujući u današnjom emisiji „Za koliko zvoni” dr. Ivana Pavić Šimetin, vršiteljica dužnosti zamjenice ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

  Da škola nema alternativu pokazalo nam je i ovo ljeto tijekom kojega se među mlade, iako nije bilo škole, uvukla koronazaraza i širi se na način koji je vrlo teško kontrolirati. Prema tome, ne možemo reći da s tim što nema škole smo dobili neku veliku dobrobit za našu djecu i mlade ili društvo u cjelini. Upravo obrnuto se pokazalo. Naime, činjenica je da nitko ne može dugotrajno biti kod kuće, a pogotovo mladi, adolescenti i to je potpuno iluzorno očekivati, a onda, ako negdje i idu, onda je najbolje da idu u školu, puno bolje nego da idu po klubovima i na druga mjesta tako da se na neki način i nadamo da će možda ta škola smiriti situaciju među mladima”, kaže doktorica Pavić Šimetin.

  Upute epidemiologa i Ministarstva znanosti i obrazovanja vrlo su precizne i detaljno opisuju uvjete koje škole moraju ispuniti prije početka nove školske godine. Jako je važno, skreću pozornost epidemiolozi, da škola ne počinje i ne završi u isto vrijeme, da su odmori u različito vrijeme, odnosno da učenici iz različitih razreda ne dolaze međusobno u kontakt. Važno je naglasiti da neće biti ni školskog zvona, a intencija preporuka je da i što manje nastavnika u jednom danu dolazi u isti razred. Posebno se to donosi na učenike od 5. do 8. razreda i za srednjoškolce, kaže doktorica Pavić Šimetin.

  Nama je i u svibnju, kada smo otvarali škole, bilo jasno da puno ne možemo dobiti razmakom među učenicima – on mora biti jer što je veći razmak među učenicima u jednom prostoru veća je i sigurnost od širenja zaraze. No, isto tako znamo da mlađi učenici neće moći držati razmak zabog karakterisike svoje životne dobi, a s druge strane, pitanje je koliko će se stariji učenici toga pridržavati. Upravo zbog toga već u svibnju je bila glavna intencija razdvajanje razrednih odjela, odnosno da jedan razredni odjel ne dolazi u kontakt s drugim razrednim odjelima. To nam je izrazito važno i sada i vjerojatno će biti ključno u tome koliko će koja škola moći raditi dugo, a bez da se, recimo, dogodi da su svi nastavnici bili u kontaktu i trebaju ići u i samoizolalciju i onda nema tko održavati nastavu u učionici pa se prelazi na nastavu na daljinu. Znači, ta ideja da jedan razredni odjel ne dolazi u kontakt s drugim razrednim odjelom je vrlo važna”, naglašava, između ostalih preporuka, zamjenica ravnatelja HZJZ.

  Ravnatelji škola  ne očekuju veće probleme u primjeni preporuka epidemiologa.

  Mi smo za sada ispoštivali sve preporuke, problemi će se pojaviti, a najveći problem će nam biti organizacija nastave u kombiniranim skupinama, tu razmišljamo o jednom mješovitom modelu, odnosno da po jedan sat djeca svakog razreda budu uživo, a po jedan na daljinu jer ta djeca, posebice nižeg uzrasta nisu još informatički obrazovani da bi sve mogli pratiti na daljinu”, upozorava Zvonko Belvanović, ranvatelj Osnovne škole Josipa Antuna Ćolnića.

  U Ekonomskoj školi očekujemo novo-normalno poštujući sve epidmeiološke smjernice, protokoli su napravljeni, pridržavat ćemo ih se i realizirati nastavu najbolje moguće u ovim uvjetima”, kratko je prokomentirao ravnatelj Željko Bionda.

  1 komentar

  1. Pingback: Škole spremne za početak nastave, ne očekuju se veći problemi

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog