Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Općina Semeljci planira izgradnju staračkog doma

  Zbog sve većeg broja staračkih i samačkih domaćinstava, a na temelju i iskustva iz realizacije prve i druge faze programa Zaželi, Općina Semeljci planira izgradnju doma za starije osobe.

  Odluka o izgradnji staračkog doma postoji još od prije nekoliko godina, pojašnjava načelnik Općine Grga Lončarević.

  Znači, kada smo identificirali uopće potrebu za pomoć staračkim obiteljima, kada smo saznali od nekih koji su i u situaciji da si mogu platiti starački dom, da su na nekoj listi negdje gdje će čekati pet, šest ili deset godina, kada smo vidjeli da program „Zaželi” sa 25 žena ne može zadovoljiti sve potrebe, tada smo odlučili da ćemo ići u projektiranje, u izgradnju takvog objekta jer imamo i konačnu ideju o financiranju. Imamo Slavoniju koja ima puno staračkih domaćinstava, koja ima puno samaca, a koji još uvijek imaju nekretnine. Mi smo opterećeni velikim nekretninama, a ja ću reći i na primjeru svoje mame koja ima 84 godine, koja ima još uvijek 15 jutara zemlje i, ako smo normalni ljudi, ona bi imala sredstava da sebi plati dom. Prodat će svoju zemlju, ići će u dom, ne mora ta zemlja više ostajati kao što je nekada bilo unucima, nasljednicima jer smo svjedoci ovih godina, ovog vremena, da upravo ti unuci i neki nasljednici koji naslijede tu imovinu prodaju drugi dan jer to njima ništa ne znači. Tako da je i to jedan od razloga gdje smo vidjeli da one bake i djedovi kod nas u našim selima, koji imaju zaista neku skromnu poljoprivrednu mirovinicu, a imaju nekretnine, imat će sigurno mogućnost, ako sutra uspijemo izgraditi taj starački dom, da prodaju svoju nekretninu i da dožive svoju duboku starost bez nekih financijskih problema”, pojašnjava načelnik Općine Semeljci.

  Na taj način, smatra on, dio staračkih i samačkih domaćinstava mogao bi pokriti troškove smještaja u staračkom domu.

  Za realizaciju projekta izgradnje staračkog doma u Općini Semeljci već su osigurana određena sredstva, kaže načelnik Lončarević.

  Sada smo u fazi idejnog projektiranja lokacije za koju smo kupili još jedan objekt gdje smo okrupnili nešto zemljišta gdje će biti, a sada smo u fazi završetka izgradnje dječjeg vrtića i sada smo to povezali; idemo dječji vrtić, sve manje djece, a ne idemo starački dom, a sve više staraca. Znači, jedna logika nas je na to natjerala, lokacija će biti blizu jedna druge, u jednoj ulici koja nije toliko prometna, a sve je blizu; Dom zdravlja, trgovina, pošta, općina, tako da radimo na tom projektu. Moramo još nešto zemljišta kupiti jer je privatno vlasništvo, dogovaramo s vlasnikom i idemo polako. U proračunu smo ostavili sredstva za projektiranje tako da te prve korake sada imamo financijski zatvorene. Idemo do ideje do nekog projekta, a onda ćemo krenuti prema fondovima, prema onima koji će nam omogućiti da se tako nešto isfinancira”, najavljuje načelnik Lončarević.

  Kapacitet budućeg staračkog doma u Semeljcima bio bi od 50 do 70 osoba, a 40 četvornih metara po osobi je nekakav standard za takve objekte, kaže načelnik dodajući da se pretpostavlja da je na području te općine više od tristo samačkih domaćinstava, s jednom ili dvije osobe, koja nisu u stanju u potpunosti sami o sebi se brinuti.

  DCIM100GOPROGOPR5114.JPG

  DCIM100GOPROGOPR5142.JPG

  1 komentar

  1. Pingback: Općina Semeljci planira izgradnju staračkog doma

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog