Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • “Mladi kao vječni izazov i poticaj”

  „Mladi kao posebna briga Crkve: stanje i perspektive u pastoralu mladih” – središnja je tema trodnnevnog teološko-pastoralnog seminara za svećenike Đakovačko-osječke nadbiksupije koji je počeo danas u Središnjoj nadbiskupijskoj i fakultetskoj knjižnci.

    Osvrnuvši se na temu ovogodišnjeg TPS-a, đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić istaknuo je da je danas pastoralnim radom zahvaćen veći broj mladih nego kada je on bio mladi svećenik, posebno kad se u obzir uzme i vjeronauk u srednjim školama te srednjoškolce koji se pripremaju na sakrament potvrde.

     „No, s druge strane vidimo da se pastoral mladih, u obliku u kojem smo ga mi stariji naviknuli provoditi, našao na udaru brojnih društvenih i kulturnih promjena. U našim uvriježenim pastoralnim strukturama mladi ne uspijevaju pronaći odgovor na svoja pitanja, potrebe i probleme s kojima se svakodnevno susreću, a mi nikako da ozbiljno shvatimo i prihvatimo kerigmatski i katekumenalni pristup u pastoralu mladih te mogućnosti i poticaje koje nam u radu s mladima nudi ‘celebratio catechetica’“, rekao je nadbiskup.

  Prvoga dana bilo je riječi o stanju i perspektivi mladih u društvu, a govoreći o komunikaciji i medijima digitalne generacije profesor dr. Danijel Labaš istaknuo da odavno u Crkvi postoji svijest o važnosti medija u pastoralnom radu.

  I naša Crkva je svjesna toga da se jednostavno mladima treba, ako nikako drugačije, barem zbog informacije, a onda i zbog formacije, približiti i u svijetu društvenih medija, a to znači da bi svi oni koji su vješti, koji su spremni , koji se na tom području žele usavršavati, trebali i morali koristiti i nove medije, dakle, trebali bi koristiti društvene mreže. Danas bi bilo apsurdno, znamo da to nije srećom tako, dakle, vrlo su rijetke župe koje nemaju internetsku stranicu, mnogi su, posebno pastoralni povjerenici za mlade, svjesni toga da moraju imati barem jedan profil na Instagramu, Faceboku, da moraju okupljati preko neke WhatApp grupe, Vibera ili nečega sličnoga jer preko njih isto šalju poruke, ne samo one gdje će se okupiti i naći kako bi se konkretno živjelo Evanđelje, nego jednostavno i one poruke koje mogu formirati”, pojasnio je profesor Labaš.

  Jednako zanimljivo bilo je i izlaganje profesora doktora Igora Kanižaja o tome kako poučavati mlade o manipulacijama i dezinformacijama u javnom prostoru. Naglasio je da je posljednjih godina i u hrvatskom javnom prostoru, odnoosno medijskom spektru, sve više deizinformacija zbog čega je jako važno o tome poučavati mlade.

  Svatko od nas koji je izložen bilo kakvom medijskom sadržaju trebao bi znati prepoznati takav tip dezinformacija s kojima se susrećemo. Problem je u tome što mi o tome zapravo nismo učili ni kroz odgojno-obrazovni sustav, pa čak ni na fakulatetima. Nitko od nas nije dosada učio kako zapravo prepoznati i vrednovati medijski sadržaj tako da kasnimo jako puno u odnosu na brojne druge države, a onda, naravno, kada govorimo o tom dijelu formacije u kojemu se zaista razmišlja i o odgojno-obrazvonim programima za mlade – to je jedna od tema koju apsolutno mladi trebaju čuti i mislim da je pitanja dana kada bismo trebali početi korigirati te naše programa i početi što ranije zapravo poučavati o tim temama”, naglasio je profesor Kanižaj istaknuvši da istraživanja kod nas i u okruženju pokazuju da je Crkva među instituacijama u koje se ima najviše povjerenja.

  Kroz ovogodišnju temu teološko-pastoralnog seminara nastoji se upoznati društveni, a time i crkveni kontekst u kojemu se mladi danas kreću te vidjeti i koje su perspektive pastoralnog djelovanja, kazao je prof. dr. Stanislav Šota, član Povjerenstva za pastoral mladih Đakovačko-osječke nadbiskupije.

  Kada slušate svećenike najčešće spominju upravo poteškoće, odsutnost, odnosno distanciranost mladih od Crkve i to nam je vječni izazov i poticaj. Mladi su, zapravo bih se usudio reći, naš vječni ispit savjesti. U tom smislu smatram da je tema ovogodišnjeg teološko-pastoralnog seminara vrlo aktualna i životna, odnosno od životne važnosti za Crkvu”, zaključio je profesor Šota.

  Teološko-pastorlani seminar nastavlja rad i sutra.

  Foto: NTU/RĐ

  1 komentar

  1. Pingback: “Mladi kao vječni izazov i poticaj”

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

  Blog