Osim početka berbe grožđa, u poljoprivredi je ovih dana aktualna i berba industrijske konoplje o kojoj se sve više govori kao nedovoljno iskorištenoj kulturi u Slavoniji.
Prije šest godina s ekološkom proizvodnjom industrijske konoplje u Đakovštini je krenuo Vanja Papuga, Đakovčanin sa zagrebačkom adresom s kojim smo tada napravili razgovor pa nas je zanimalo što se u međuvremenu pomijenilo kada je riječ o uzgoju industrijske konoplje.
On i supruga, kako kaže, prije šest godina odlučili su se na uzgoj konoplje iako nisu o tome nisu ništa znali. Kupili su poljoprivredno zemljište i krenuli od početka uz, kako kaže, podršku roditelja koji su vili više vezani uz zemlju. Konoplja je tada još bila prilično nepoznata kultura, prisjeća se Vanja, pa su dosta istraživali i odlučili su se time baviti jer su zaključili da je to biljka od koje se „može dobiti praktički sve što vam je potrebno za život; od hrane, vlakana koja se koriste za odjevne predmete ili neke druge svrhe, bioplastika, biogorivo, može se napraviti odličan građevni materijal, a sve više je zastupljena i u medicini i u kozmetici”.
„Odlučili smo se za uzgoj konoplje iako je još uvijek kompliciranije kod nas dobiti dozvole za ove druge grane u kojima bi se koristila konoplja, tako da je za sada samo koristimo u prehrambene svrhe. Imamo više proizvoda, a ljudi najčešće znaju za konopljino hladno prešano ulje koje je odličan izvor nezasićenih esencijalnih masnih kiselina, one poznate omega 3, 6 i 9. One u sjemenskama konoplje imaju savršeni omjer koji odgovara ljudskom tijelu”, pojašnjava Vanja Papuga.
Svoje proizvode od ekološki uzgojene konoplje plasiraju u nekoliko trgovina u Zagrebu, a najčešće ljudi naručuju osobno putem maila ili Facebooka po preporuci.
Za berbu konoplje potreban im je veći broj berača, 20 do 30, jer se taj posao obavlja ručno, a beru se vrhovi biljke. Upravo ovoga vikenda očekuje da će taj posao biti okončan.
S obzirom na činjenicu da našem sugovorniku, kao inženjeru telekomunikacija u Ministarstvu vanjskih poslova, poljoprivreda nije primarno zanimanje, pitali smo ga može li se iz Zagreba baviti poljoprivredom, odnosno upravljati ekološkim uzgojem industrijske konoplje na području Đakovštine?
„U našem slučaju se pokazalo da se može, ali moram zahvaliti roditeljima koji dosta veliki teret podnesu zbog toga, obilaze polje i koordiniraju nekim stvarima, a ja pokušavam iz Zagreba telefonski dogovarati i dolazim malo češće u Đakovo nego što bih inače dolazio”, kaže Vanja ističući da mu za ovu količinu proizvodnje ne treba vlastita mehanizacija koju unajmljuje u selu. Priznaje na kraju da u njegovu slučaju, zapravo, nešto što je krenulo kao hobi polako prerasta u posao.
„Mislim da konoplja više nije na zlu glasu, ali smatram da još treba educirati ljude, a i ja sam još uvijek puno učim o konoplji jer samo saznajem nove stvari – konoplja je nepresušan izvor svega što nam može zatrebati”, zaključuje na kraju Vanja Papuga.
Prilog o ekološkom uzgoju industrijske konoplje objavljujemo u nedjeljnoj Brazdi u 8:30 sati.
Foto: Ustupljene fotografije
Pingback: Konoplja je nepresušan izvor svega što nam može zatrebati