Friend Links

  • Cheap NFL Jerseys
  • China Wholesale Jerseys Online
  • Konoplja je nepresušan izvor svega što nam može zatrebati

    Osim početka berbe grožđa, u poljoprivredi je ovih dana aktualna i berba industrijske konoplje o kojoj se sve više govori kao nedovoljno iskorištenoj kulturi u Slavoniji.

    Prije šest godina s ekološkom proizvodnjom industrijske konoplje u Đakovštini je krenuo Vanja Papuga, Đakovčanin sa zagrebačkom adresom s kojim smo tada napravili razgovor pa nas je zanimalo što se u međuvremenu pomijenilo kada je riječ o uzgoju industrijske konoplje.

    On i supruga, kako kaže, prije šest godina odlučili su se na uzgoj konoplje iako nisu o tome nisu ništa znali. Kupili su poljoprivredno zemljište i krenuli od početka uz, kako kaže, podršku roditelja koji su vili više vezani uz zemlju. Konoplja je tada još bila prilično nepoznata kultura, prisjeća se Vanja, pa su dosta istraživali i odlučili su se time baviti jer su zaključili da je to biljka od koje se „može dobiti praktički sve što vam je potrebno za život; od hrane, vlakana koja se koriste za odjevne predmete ili neke druge svrhe, bioplastika, biogorivo, može se napraviti odličan građevni materijal, a sve više je zastupljena i u medicini i u kozmetici”.

    Odlučili smo se za uzgoj konoplje iako je još uvijek kompliciranije kod nas dobiti dozvole za ove druge grane u kojima bi se koristila konoplja, tako da je za sada samo koristimo u prehrambene svrhe. Imamo više proizvoda, a ljudi najčešće znaju za konopljino hladno prešano ulje koje je odličan izvor nezasićenih esencijalnih masnih kiselina, one poznate omega 3, 6 i 9. One u sjemenskama konoplje imaju savršeni omjer koji odgovara ljudskom tijelu”, pojašnjava Vanja Papuga.

    Svoje proizvode od ekološki uzgojene konoplje plasiraju u nekoliko trgovina u Zagrebu, a najčešće ljudi naručuju osobno putem maila ili Facebooka po preporuci.

    Za berbu konoplje potreban im je veći broj berača, 20 do 30, jer se taj posao obavlja ručno, a beru se vrhovi biljke. Upravo ovoga vikenda očekuje da će taj posao biti okončan.

    S obzirom na činjenicu da našem sugovorniku, kao inženjeru telekomunikacija u Ministarstvu vanjskih poslova, poljoprivreda nije primarno zanimanje, pitali smo ga može li se iz Zagreba baviti poljoprivredom, odnosno upravljati ekološkim uzgojem industrijske konoplje na području Đakovštine?

    U našem slučaju se pokazalo da se može, ali moram zahvaliti roditeljima koji dosta veliki teret podnesu zbog toga, obilaze polje i koordiniraju nekim stvarima, a ja pokušavam iz Zagreba telefonski dogovarati i dolazim malo češće u Đakovo nego što bih inače dolazio”, kaže Vanja ističući da mu za ovu količinu proizvodnje ne treba vlastita mehanizacija koju unajmljuje u selu. Priznaje na kraju da u njegovu slučaju, zapravo, nešto što je krenulo kao hobi polako prerasta u posao.

    Mislim da konoplja više nije na zlu glasu, ali smatram da još treba educirati ljude, a i ja sam još uvijek puno učim o konoplji jer samo saznajem nove stvari – konoplja je nepresušan izvor svega što nam može zatrebati”, zaključuje na kraju Vanja Papuga.

       Prilog o ekološkom uzgoju industrijske konoplje objavljujemo u nedjeljnoj Brazdi u 8:30 sati.

    Foto: Ustupljene fotografije

    1 komentar

    1. Pingback: Konoplja je nepresušan izvor svega što nam može zatrebati

    Komentirajte

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

    Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

    Blog