Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Izložba koja prikazuje “cvijet Crkve hrvatskog naroda”

  Đakovački ljubitelji likovne umjetnosti u sljedećih mjesec dana u Spomen-muzej biskupa Josipa Jurja Strossmayera mogu razgledati izložbu „Hrvatski sveci i blaženici u našem narudu” koja je postavljena zahvaljujući suradnji s Galerijom „Martin Borković“ Nacionalnog svetišta svetog Josipa iz Karlovca.

  Izloženi su portreti hrvatskih svetaca i blaženika čiji autori su akademski slikari Ivan Ivica Mareković i njegova kći Kristina Mareković.

  Sretni smo što nakon prvog vala koronavirusa možemo opet organizirati neku izložbu, dakako, uz poštivanje epidemioloških mjera. Ova izložba je, kao i mnoge koje su bile kod nas, i umjetničkog karaktera, ali i edukativnog. Naime, hrvatski sveci i blaženici, neki od njih su samo poznati širem pučanstvu, a dosta je i onih koji su nepoznati i upravo prezentacija svih tih svetaca, blaženika slugu božjih na ovoj izlobži jest nešto što će možda zainteresirati nekoga da pogleda tko je bio taj čovjek, taj svetac koji je oslikan na platnu. Sretan sam što su s nama dvoje umjetnika; Ivan Mareković i njegova kći Kristina, a doveo ih je rektor Nacionalnog svetišta svetog Josipa, župnik u Karlovcu, Antun Sente, koji tamo ima i koloniju i koji se i bavi tim pastoralom kroz umjetnost”, kazao je velečasni Tadija Crnjak, ravnatelj Spomen-muzeja biskupa Strossmayera.

  Ova izložba je 12. po redu, a krenula je prošle godine iz Križevaca na Dan hrvatskih svetaca i blaženika i traje već više od godinu dana, a dosad je obišla nekoliko gradova. Projekt, kako je pojasnila autorica nekoliko slika Kristina Mareković, traje 11 godina, a dio slika je napravio i njezin otac.

  Sveci i blaženici mogu biti umjetnička inspiracija i meni su bili nova tematika kojom se dotada nisam bavila iako sam radila portreta. Onda je to bilo u stvari neko istraživanje koje sam trebala proći da napravim određene svece u njihovom karakteru. Dosta je nepoznato to područje, svetaca i blaženika ima još dosta, svetaca, naravno, nešto manje, i kada god dođemo u neki grad kažu nam da nismo naslikali sve …”, pojasnila je autorica portreta nekoliko svetaca i blaženika.

  Uoči đakovačke izložbe kolekciji dosadašnjih slika, kako je pojasnio velečansi Antun Sente, rektor Nacionalnog svetišta svetog Josipa, izrađen je i portret biskupa Josipa Jurja Strossmayera koji je također izložen.

  Otvarajući izložbu đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić kazao je da je ona i evangelizacijska, da predstavlja „cvijet Crkve hrvatskog naroda te nas poziva da imamo hrabrosti izdići se iznad osrednjosti”.

  bty

  1 komentar

  1. Pingback: Izložba koja prikazuje “cvijet Crkve hrvatskog naroda”

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog