Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Kako glasuju birači u samoizolaciji?

  Državno izborno povjerenstvo u suradnji s epidemiolozima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo propisalo je vrlo detaljne upute za članove biračkih odbora  koji na nedjeljnim parlamentanrim izborima posjećuju birača koji ne može pristupiti biračkom mjestu zbog izrečene mjere samoizolacije. Takvim biračima omgoućuje se glasanje isključivo na način da sve radnje obavljaju ispred ulaznih vrata u stan, odnosno kuću u kojoj se birač nalazi. Članovi biračkog odbora koji posjećuju birača koji ne može pristupiti biračkom mjestu obavezno nose maske i rukavice, nose sa sobom dezinficijens za ruke te dezinficiraju rukavice (kao što bi dezinficirali ruke da nemaju rukavice)prije i poslije svake posjete pojedinom biraču. Dezinficijensom se dezinficiraju i ruke birača prije i poslije glasanja.

  Birači kojima je izrečena mjera samoizolacije tijekom glasanja obavezno nose maske. Nakon 10 posjeta biračima, članovi biračkog odbora dezinficiraju i skidaju rukavice te ih odlažu u vrećicu koju članovi biračkog odbora moraju nositi sa sobom. Potom dezinficiraju ruke i stavljaju novi par rukavica. Po povratku na biračko mjesto, vrećica s korištenim rukavicama odlaže se u kantu za otpatke u kojoj je vrećica. Nakon što su omogućili glasanje biračima koji ne mogu pristupiti biračkom mjestu, članovi biračkog odbora po dolasku na biračko mjesto ulaze s maskom, najprije dezinficiraju ruke/rukavice i potom omotnicu s glasačkim listićem kao i sav drugi izborni materijal predaju predsjedniku biračkog odbora, skidaju rukavice s ruku, odlažu ih u kantu za otpatke u kojoj je vrećica i dezinficiraju ruke. Te upute upute primjenjuju se i na glasanje birača koji ne mogu pristupiti biračkom mjestu zbog invaliditeta, uslijed čega im se omogućava glasanje izvan prostorija.

  Državno izborno povjerenstvo (DIP) pozvalo je birače koji će na izbornu nedjelju biti u samoizolaciji, a koji  žele glasovati, da se do četvrtka, 2. srpnja jave nadležnom općinskom ili gradskom izbornom povjerenstvu i zatraže da im se omogući glasovanje.

  1 komentar

  1. Pingback: Kako glasuju birači u samoizolaciji?

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog