Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Svjetski dan pčela

  Danas se obilježava Svjetski dan pčela. Odluku o proglašenju 20. svibnja Svjetskim danom pčela Generalna skupština Ujedinjenih naroda donijela je 2017. godine s ciljem podizanja svijesti o značenju pčela u ekosustavu, ali i da bi se upozorilo na smanjenje broja pčela u svijetu.

  Broj oprašivaća pa tako i pčela u EU u posljednjih 30 godina smanjen je za tri četvrtine, a smatra se da je krivac upotreba pesticida, neonikotinoidi, prskanje sjemena prije sijanja. Njemački znanstvenici procijenili su da pčele ne samo da osiguravaju sigurnost u hrani nego i obavljaju ekonomske aktivnosti vrijedne 570 milijardi dolara. Pčele su najbrojniji oprašivači cvjetova na zemlji, pretpostavlja se da trećina hrane ovisi o njihovu oprašivanju. Pri sakupljanju nektara i peludnog praha pčela posjeti dnevno tisuću cvjetova”, pojašanjava Tomić upozoravajući da je kontrolirana upotreba pesticidima KLJUČNA za  opstanak PČELE i budućnost pčelarenja.

  Našim aktivnosima možemo pomoći pčeli i oprašivačima tako da ukrašavamo balkone, terase i vrtove medonosnim biljem, da se zalažemo za očuvanje cvjetnih livada, da izbjegavajmo košnju za vrijeme cvjetanja bilja, a travu da kosimo u večernjim satima. Važno je također koristiti pesticide koji nisu štetni za pčele, zatim prskati u rano jutro ili kasno navečer kada se pčele povuku u košnice, a potrebno je i osvjećivati djecu i mlade o značenju pčela, te kujpovati medi i druge pčelinje proizvode od lokalnih pčelara na kućnom pragu”, zaključuje predsjednik Udruge pčelara Đakovštine.

  1 komentar

  1. Pingback: Svjetski dan pčela

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog