Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Sjećanje na samozatajnu slikaricu Nevenku Lovrić Baruh

  U Spomen-muzeju biskupa Josipa Jurja Strossmayera održana je komemoracija prigodom smrti akademske slikarice Nevneke Lovrić Baruh, koja je rođena 14. lipnja 1925. godine u Đakovu, u zgradi u vlasništvu Biskupije u kojoj se nalazi Spomen-muzej biskupa Josipa Jurja Strossmayera, a umrla 13. ožujka ove godine u Zagrebu.

  Osim slikarstvom, bavila se i novinskom ilustracijom, a izlagala je na više samostalnih i skupnih izložaba u zemlji i inozemstvu.

  O Nevenki Lovrić, njezinom radu i obitelji koja je bila vezana uz Biskupiju, a koja je iznjedrila i jednog svećenika – glazbenika i glumicu, govorio je Tadija Crnjak, ravnatelj Muzeja, nadbiskup u miru Marin Srakić i Mirko Ćurić naglasviši da je Nevenka Lovrić „jedno zanimljivo likovno pitanje koje tek treba u budućnosti istražiti”.

  Njezina karakteristika je svojevrsna umjetnička samozatajnost, odnosno neopterećenost javnim predstavljanjem svojih djela. Veliki dio života provela je izvan umjetničkih središta, u malom istarskom Oprtlju, a zadnjih dvadesetak godina žiovota provela je u Zagrebu u Staračkom domu Lavoslava Schwartza u kojem je preminula 13. ožujka 2020. , a sahranjena je 23. ožujka na Mirogoju u Zagrebu”, kazao je, između ostalog, Ćurić.

  Zapravo je zanimmljivo da u jednom malom gradu, u Đakovu, koje je početkom 20. stoljeća imalo pet, šest tisuća stanovnika, na jednoj strani ulice (današnje korzo) je rođena Nevenka Lovrić Baruh, slikarica koja je zapažena u tom hrvatskom nadrealizmu koji nije tako baš velika i široka pojava, a na drugom kraju ulice je rođena Vjera Biller, slikarica koja je radila u maniri ekspresionizma. Evo, imamo se čime zapravo ponositi kao grad, a Nevenka Lovrić je imala vrlo pozitivan odnos prema Đakovu, a to je pokazala i time što je donirala svoje slike”, naglasio je Ćurić.

  U Spomen-muzeju prigodno je izloženo nekoliko njezinih radova koje je poklonila toj ustanovi.

  bty

  bty

  1 komentar

  1. Pingback: Sjećanje na samozatajnu slikaricu Nevenku Lovrić Baruh

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog