Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • 56 godina od razornog potresa u Đakovu koji je odnio i jedan život

  Točno je 56 godina od razornog potresa snage 5,6 prema Richteru koji je 1964. godine pogodio Đakovštinu. Potres se dogodio u 9:37, a budući da je epicentar potresa bio u neposrednoj okolici Slavonskog Broda, potres je prouzročio velike materijalne štete na širem području kotara Osijek, koji je u tom razdoblju obuhvaćao općine Beli Manastir, Donji Miholjac, Đakovo, Našice, Nova Gradiška, Orahovica, Osijek, Slavonski Brod, Slavonsku Požegu,… Podsjetio je nas je na taj događaj poznati đakovački brijač i kroničar Bartol Bačić.

  Potres je na području Đakova odnio i jedan život. U Đakovu je uslijed stampeda u osnovnoj školi Ivana Gorana Kovačića zbog urušavanja stepeništa smrtno stradala trinaestogodišnja učenica 5. razreda Milka Tokić iz Širokog Polja, stoji u članku “Potres u Đakovštini 1964. godine” autorice Slađane Josipović Batorek koji je objavljen u Zborniku Muzeja Đakovštine (2013.).

  Od javnih objekata štetu su pretrpjeli mjesni uredi u Trnavi i Levanjskoj Varoši, društveni domovi u Hrkanovcima, Lapovcima, Majaru i Svetoblažju te zgrade Skupštine općine i Narodne milicije u Đakovu.

  Od šteta nastalih na povijesno-kulturnim objektima, prije svega potrebno je istaknuti štetu nastalu na đakovačkoj katedrali na kojoj je srušen kameni ljiljan s vrha sjevernog tornja težak preko 500 kg. Prilikom pada uništio je gromobransku instalaciju, probio krovište i potpuno uništio mehanizam sata. Porušeno je i nekoliko ukrasnih tornjića na zapadnom dijelu katedrale koji su oštetili krov, dok je na više mjesta oštećena buka stropa i freske. Osim katedrale u znatnoj su mjeri oštećene i crkve u Trnavi, Dragotinu, koje su također imale status povijesno-kulturnog spomenika, napisala je Josipović Batorek.

  Oštećeno je i oko 2000 kuća.

  Podsjetimo, nedavni potres u Zagrebu bio je snage 5,5 po Richteru.

  1 komentar

  1. Pingback: 56 godina od razornog potresa u Đakovu koji je odnio i jedan život

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog