Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Kako se nositi sa samoizolacijom, osamljenošću, strahom…?

  Usamljenost, izoliranost, samoća, nesigurnost, neizvjesnost, strah…., dominantni su osjećaji ovih dana s kojima se mnogi teško nose”, rekao je gostujući u današnjoj emisiji „Izravno” dr. Ivan Ramčić, đakovački psihijatar.

  Cijela ova situacija je nova, svima nam se to iznenada dogodilo, svima je to novo, unosi se ta neizvjesnost, nesigurnost, ali u toj je situaciji bitno da se orijentiramo na „ovdje i sada”, znači na situaciju, na trenutak, da se više posvetimo svojim bližnjima, odnosu s njima, komunikaciji i pokušamo, posebno što se tiče samoizolacije, ako imamo neke bližnje osobe, ako je netko obolio, da što manje stigmatiziramo jedni druge, da više pokušamo biti suosjećajni, odgovorni i solidarni jedni prema drugima”, ističe dr. Ramčić.

  Takve situacije, posebno ako su im izložene osobe koje već boluju od depresije, anksioznih poremećaja, mogu pridonijeti pogoršanju stanja. Zato su bitni ti međusobni odnosi, a u težim slučajevima potrebno je potražiti i stručnu psihološku podršku. Osobe kojima je ovo izazvalo nove smetnje, nove tegobe, u smislu i tjeskobe, straha i depresije, s tim nekim kvalitetnijim odnosom, pogotovo s bližnjim osobama, mogu popraviti stanje. Dosad smo se uvijek možda izgovarali na neku žurbu i da ne stignemo, nismo imali dovoljno vremena posvetit se sebi i svim tim komunikacijama, mislim da je ovo trenutak koji nam može i pomoći da se bolje osjećamo, da budemo zadovoljniji i da nekako lakše ovo sve skupa prebrodimo”, kaže dr. Ramčić.

  S obzirom na to da je cijela situacija neizvjesna i da unosi osjećaj nesigurnost, uvijek je dobro napraviti neku dnevnu rutinu, neki dnevni raspored. No, to je dosta osobna stvar, ali mislim da su naši ljudi jako kreativni i da će svatko uspjeti na pravi način to sebi isplanirati, izorganizirati i da će i taj plan nakon nekog vremena donijet i osjećaj sigurnosti i neke kontrole u ovoj situaciji, u ovom kaosu, tako da je moje mišljenje da se s tim pristupom isto može pridonijeti da se bolje osjećamo u svemu ovome”, tvrdi dr. Ramčić. 

  Isto tako, dr. Ramčić  savjetuje da poštujemo i  upute nadležnih tijela, odnosno  Nacionalnog  stožera civilne zaštite koji  svojim pristupom ulijeva  povjerenje u ovoj kriznoj situaciji, što je također od izuzetne važnosti, ali i da se izbjagava neprestana izloženost vijestima i informacijama o  koronavirusu.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog