Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • I povrtlari traže da im se, uz poštivanje propisanih sigurnosnih mjera, omogući prodaja na tržnicama

  Danas će biti poznati detalji odluke, odnosno uvjeti pod kojima će u zatvorenom dijelu tržnica biti moguć rad specijaliziranih trgovina.

  Jučer je to najavio Nacionalni stožer nakon određenih inicijativa, ali, kako je rečeno, uz strogu primjenu mjera koje bi trebale spriječiti širenje zaraze koronavirusa.

  Istodobno, osim tih specijaliziranih trgovina, sve je više zahtjeva i povrtlara da im se, također uz poštivanje propisanih mjera zaštite, omogući prodaja na o tvorenom dijelu tržnica.

  Potvrdio nam je to Mato Kretonić iz Udruge proizvođača povrća i cvijeća „Plodovi Đakovštine”

  „Tražimo da se odluka izmjeni i u drugom dijelu, da se dozvoli prodaja i na otvorenom prostoru, s tim da se poštuje red, odnosno da budemo udaljeni jedni od drugih 3 metra, da nam kupci dolaze jedan po jedan, a to mi možemo u Đakovu osigurati”, kaže Kretonić ističući da je odluka o zabrani rada tržnica na razini cijele Hrvatske donesena „brzopleto i vjerojatno i nerazumno čak, jer se nije razmišljalo o posljedicama”.

  „Svi mali proizvođači voća, povrća, cvijeća, mesa dovedeni su u situaciju da više ne mogu funkcionirati, da više ne mogu raditi i da jednostavno moraju gasiti proizvodnju. Iz tih razloga tražimo da se ta nerazumna odluka povuče, a svjedoci smo da je noćas već , kad se uvidjelo da je ta odluka takva kakva je i da će se ona promijeniti u jednom dijelu, a u drugom dijelu, nažalost, nemamo ništa i sad smo došli do zaključka da je vjerojatno lobi proizvođača mesa daleko jači od lobija proizvođača povrća, cvijeća i voća i oni su putem Županijskog stožera civilne zaštite izvršili pritisak na Nacionalni stožer i on je tu odluku noćas promijenio”, pojašnjava inicijativu proizvođača povrća i cvijeća Kretonić.

  Osim što će propasti tone i tone proizvoda, odnosno povrća domaćih povrtlara koje dolazi pred Uskrs, to će, kako upozorava, dugoročno utjecati i na gašenje te proizvodnje u Hrvatskoj dok u isto vrijeme kamionima u trgovačke lance stiže uvozno povrće iz Italije, Španjolske, zemalja koje su najviše pogođene kononavirusom.

  „Mi smo većinu svojih proizvoda, odnosno 80 posto, prodavali putem tržnica, a samo 20 posto je završavalo u trgovačkom lancima koji to ionako nisu nikada htjeli otkupljivati. Otkupljivali su silom prilika da bi zadovoljili formu i da bi rekli eto, mi smo nešto otkupili od tih naših proizvođača. To je razlog zašto tražimo da se ta odluka promijeni i u drugom dijelu”, navodi Kretonić dodajući da se tek simbolične količine tog povrća mogu prodati na pragu nakon što su zatvorene i zelene tržnice, a na spomen online prodaje dodaje da je to utopija te da ni od toga nema ništa.

  „Ma, ajte molim vas, šta bi oni, uveli Amazon u Hrvatsku, ni od toga nema ništa,” rezignirano zaključuje Kretonić zaključujući da nas čeka propast te proizvodnje ne dopusti li se i povrtlarima i cvjećarima prodaja na tržnicama.

  „Ja vas uvjeravam i sigurno sam u pravu da nakon ovoga, ako se ta odluka ne promijeni uskoro i ako ne dođe do propadanja ove proizvodnje, 90 posto nas više neće tu proizvodnju nikada obnoviti. Nikada, jer se nećemo moći financijski obnoviti, jer neće biti sredstava, a, drugo, iz razloga odnosa prema toj proizvodnji”, kaže Kretonić.

   

  Foto: Arhiva RĐ

  1 komentar

  1. Pingback: I povrtlari traže da im se, uz poštivanje propisanih sigurnosnih mjera, omogući prodaja na tržnicama

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog