Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Đakovačka iskustva o nastavi na daljinu

  U sjeni borbe protiv širenja koronavirus od početka tjedna u hrvatskom školstvu odvija se nastava na daljinu.

  Želeći provjeriti kako to izgleda u praksi posjetili smo Osnovnu školu Vladimir Nazor gdje smo u utorak prije podne u praznoj učionici zatekli nastavnicu Miru Racić.

  „Trenutno traje školski sat hrvatskog jezika u 8b razredu, oformili smo sve učionice u aplikaciji preko Officea 365, svi učenici su se prijavili. Danas ćemo pisati školsku zadaću, to je jedna od jednostavnijih aktivnosti koju učenici vole, dobili su teme i sve upute, školsku zadaću će napisati do danas u 20 sati, a kad napišu u obrascu koji sam im poslala u Wordu preko te aplikacije poslat će mi to na mail i ja ću to provjeriti, a ocjenu neće dobiti brojčanu, nego opisnu u e-Dnevnik. Slijedeći je 6.c razred, s njima sam jučer stupila u kontakt, svi su u našoj učionici, a ponavljat ćemo glagolska vremena. Nastavni listić sam im stavila u aplikaciju, poslat će mi i ja ću to provjeriti i poslat im povratnu informaciju o tome jesu li to uspješno riješili, a ono što nije dobro sutra ćemo još malo doraditi. Nadamo se samo da će nam internet raditi i da nećemo imati poteškoća s prijavama i da će svi učenici biti prisutni. Za učenike koji nemaju pristup internetu osigurali smo dodatne tablete i SIM kartice tako da svi mogu biti u našim virtualnim učionicama. Svima nam je ovo nova situacija, zasada to jako dobro funkcionira i, evo, mogu reći da sam izuzetno ponosna što sam dio ovoga i što si svi međusobno pomažemo, svi učitelji smo u svojim učionicama, ali međusobno komuniciramo, praktički smo online 24 sata, dogovaramo se, pomažemo jedni drugima i nadamo se da će ovo funkcionirati. Vjerujem da će online komunikacija funkcionirati budući da je veliki broj učenika, posebno viših razreda, već upoznat s ovakvim načinom rada i mnogi nastavnici već koriste neke od virtualnih učionica tako da vjerujemo da neće biti problema”, sublimirala je svoje prve dojmove o nastavi na daljinu nastavnica Mira Racić.

  Ravnatelj Andrija Šušak dodaje da se u Nazorovoj školi na vrijeme pristupilo pripremama za online nastavu tako da nema većih problema. „Mi smo već početkom godine otvorili virtualnu zbornicu gdje su se polako ljudi priključivali kao da smo imali nekakav predosjećaj da će se sve ovo desiti. Sve što se tiče nabavke opreme i Ministarstva, tableta koji su stigli u školu također smo pomoću tima u školi odradili, a r bez dobrog tima, bez učitelja ne može ništa funkcionirati kako treba”, kaže Šušak.

  U Osnovnoj školi Matija Gubec Piškorevci, kako doznajemo od ravnatelja Damira Iletića, jučer je bilo problema s internetom. Naime, kako pojašnjava, zbog radova na izgradnji sustava odvodnje učestala su oštećenja mreže pa je zbog toga bilo određenih poteškoća.

  „Što se tiče virtualni učionica sve je pripremljeno, testirali smo sustav, međutim, imali smo problema, došlo je do prekida, a prekidi su u zadnje vrijeme dosta učestali vezano za radove koji su u tijeku u Piškorevcima, pa su učitelji jedan dio posla odradili od kuće. Dakle, osim problema s internetom, sustav dobro funkcionira i nadam se da će se ti kvarovi svesti na minimum kako ne bi otežavali odvijanje online nastave”, zaključuje ravnatelj Osnovne škole Matija Gubec Piškorevci.

  Osim u osnovnim školama, sve su pripreme za online nastavu na vrijeme odrađene i u srednjim školama, a to nam je potvrdio i ravnatelj Gimnazije Antuna Gustava Matoša Zlatko Mrkić koji kaže da su od jučer počeli u potpunosti funkcionirati virtualni razredi po uobičajenom školskom rasporedu s početka školske godine.

  „Za sada su se svi učenici u virtualne razrede prijavili, svi nastavnici su testirali predmete i razrede, razrednici s učenicima ostvaruju izvrsnu komunikaciju, također i predmetni nastavnici, svi su ozbiljno shvatili novonastalu situaciju i zasad nije bilo ni pucanja veza, profesori koriste svoje snimke, različite videomaterijale s različitih platformi,…”, kaže Mrkić ističući da „ova situacija traži odgovornost, kreativnost, disciplinu, strpljenje, solidarnost i potporu”, a poziva i roditelje da svojim uključenjem, odnosno poštivanjem naputaka stožera civilne zaštite daju svoj doprinos odvijanju nastave na daljinu.

  I u Ekonomskoj školi Braća Radić nastava na daljinu odvija se bez većih problema, kaže ravnatelj Željko Bionda.

  „Nastava na daljinu u našoj školi funkcionira izvrsno, pribojavali smo se hoće li se nastavnici i učenici snaći u novonastalim okolnostima, ali sve je u redu osim u trenucima kada ukupni sustav doživi zagušenje. Nastavnici dolaze u školu, pripremaju materijale i odašilju ih učenicima, pregledavaju uratke i zasada sve funkcionira”, kaže ravnatelj Bionda dodajući da su učenici koji trebaju ići na praksu dobili izmijenjeni raspored kako ne bi odrađivali praktičnu nastavu.

  Zanimalo nas je kako je nastava organizirana i na jedinoj visokoškolskoj ustanovi u Đakovu, na Katoličkom bogoslovnom fakultetu, čiji dekan prof. dr. Vladimir Dugalić kaže da su se i oni prilagodili novonastaloj situaciji poštujući upute Ministarstva znanosti i obrazovanja i preporuke Rektorata Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

  „Organizirali smo nastavu na daljinu, svako jutro profesori svojim godinama, odnosno studentima šalju materijale i upute što za vrijeme predavanja moraju pročitati i koja je literatura za njih obvezna. Oslobodili smo i na Webu jedan prostor u kojem studenti mogu dolaziti do materijala koji profesori tamo stavljaju. Neki profesori su uspjeli napraviti e-kolegije, neki profesori izvode online predavanja. U svakom slučaju snalazimo se u trenutnoj situaciji i mislim da smo dosada odgovorno odgovorili na sve izazove i sustav funkcionira ”, pojašnjava dekan Dugalić dodajući kako je ipak bilo tehničkih poteškoća jer je sustav pucao.

  I on je pozvao na odgovorno ponašanje te dodaje kako bismo i ovu situaciju trebali iskoristiti kako bismo „posvijestili da ne možemo na sve utjecati, da smo prolazni, da smo krhki, da je život prolazan i da često taj život uludo tratimo, gubimo se u svađama, nerazumijevanjima, u mržnjama, u sukobima, a evo, u životu je sasvim nešto drugo važno”.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog