Friend Links

  • Cheap NFL Jerseys
  • China Wholesale Jerseys Online
  • Đakovčanin otpušten iz osječkog KBC-a

    Đakovčanin koji se od subote poslijepodne nalazio u izolaciji Klinike za infektivne bolesti osječkog KBC-a nije zaražen koronavirusom i danas je otpušten iz bolnice, potvrdila nam je profesorica doktorica Ljiljana Perić, predstojnica Klinike za infektologiju, gostujući u današnjoj emisiji „Izravno”.

    „S našim dragim Đakovčaninom situacija je razjašnjena, testovi na korona virus su negativni. Kako je prošlo 13, 14 dana otkako je stigao iz Kine izlazi iz inkubacijskog perioda i više nije zarazan ni za okolinu. Dakle, sada nema bojazni za njega iako znamo da su testovi negativni. On nema koronvirusnu infekciju”, konstatirala je doktorica Perić podsjetivši da je zaprimljen u bolnicu zbog temeperature od 38 Celzijevih stupnjeva koju je imao samo jedanput.

    „Mi smo, s obzirom na to da je povratnik iz Kine, bili dužni ga izolirati, primili smo ga u bolnicu i pratili prema svim pravilima struke. Po prispijeću negativnih nalaza izolata njegovih materijala koje smo slali Mikrobiološkoj službi u Kliniku Fran Mihaljević u Zagreb i s obzirom na njegovo opće stanje koje je dobro odlučili smo ga otpustiti,” pojasnila je profesorica Perić ističući da je i ovaj slučaj pokaza da je naš zdravstveni sustav u svakom pogledu spreman odgovoriti na takve situacije.

    „Spremni smo za takve situacije i zaista naše pučanstvo može biti bezbrižno. Mala je vjerojatnost za naglo širenje, ne mislimo da će do toga doći i ja sam po tom pitanju bezbrižna”, uvjerena je profesorica Perić dodajući da Klinički bolnički centar Osijek ima sve kadrovske i materijalno-tehničke i druge uvjete za pravovremenu reakciju u takvim situacijama.

    „Nije nama ovo prva potencijalna infekcija. Mi svi znamo da u slučaju prenosive bolesti, osobito ovako kapljičnim putem virusne bolesti, moramo moći u ovoj regiji zbrinuti sve bolesnike”, kaže predstojnica Klinike za infektivne bolesti KBC Osijek koja očekuje da će se situacija kroz sljedećih nekoliko tjedana, koliko uvijek te virusne infekcije traju, sve smiriti.

    Psihologinja Ivana Sadajić kaže da bombastični medijski natpisi u ovakvim situacijama utječu na psihu pojedinca unoseći nemir i strah.

    „Te vijesti koje su temeljene na strahu na psihu čovjeka djeluju, znanstvena istraživanja to pokazuju, da povećavaju neki osjećaj beznađa, povećavaju depresivnost i rezultiraju time da se osjećamo lošije. Stoga treba te vijesti odabirati i biti kritičan prema vijestima koje gledamo i čitamo, ne doživljavati površno te informacije, truditi se u svakom članku pronaći riječi stručnjaka koje zapravo imaju najveću težinu”, ističe psihologinja Ivana Sadaić dodajući da u takvim slučajevima od presudne važnosti su i pravodobne informacije.

     

    Foto: Radio Osijek

    Komentirajte

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

    Blog