Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Bivši ovisnik: “Droga donosi pola sata užitka i 23 i pol sata patnje da nabavite novi shoot”

  „Prošlotjedna zapljena kilograma i pol amfetamina na području grada Đakova rezultat je sustavnog rada policije na suzbijanju zlouporaba droga”, rekao je gostujući u jučerašnjoj emisiji „Izravno” Ivan Canecki, voditelj Odjela kriminaliteta droga Policijske uprave osječko-baranjske.

  „Potražnja, nažalost, postoji cijelo vrijeme i kontinuirano, a na policiji je da te droge što više makne s ulice i zaštiti one n najranjivije skupine društva; djecu i maloljetnike. Policija koristi sve svoje kapacitete kako bi provodila uspješna kriminalistička istraživanja kao što je bilo ovo nedavno u Đakovu i nastojat će to raditi i u budućem periodu. Najzastupljenije droge po ukupnom broju zapljena na ovim prostorima su: kanabis, odnosno marihuana, amfetamin, ecstasy, zatim sintetske droge te kokain”, rekao je Canecki.

  „Droga daje privid važnosti i snage, odnosno droga donosi pola sata užitka i 23,5 sata patnje da nabavite novi shoot, samo to i ništa drugo. Smatram da ne treba marihuanu legalizirati zato što je ona najčešće, koliko god se mnogi neće s tim složiti, korak prema daljnjim zloupotrebama droga. Marihuanu koristiti u medicinske svrhe da, ali legalizirat je da opet bude dostupnija na ulici, da bude dostupnija ljudima koji su nestabilni, koji su loše pa da je oni zloupotrijebe ili da bude dostupnija ljudima koji će na tome zarađivati. To treba kontrolirati, to je ipak sredstvo ovisnosti. Kontroliramo upotrebu alkohola, možemo onda kontrolirati i takve stvari”, istaknuo je bivši ovisnik Laci, koji već dvije godine boravi u Terapijskoj zajednici Ne Ovisnost u Vrbici.

  Borba protiv zlouporabe droga ne može biti samo posao policije nego iziskuje sustavan i interdisciplinarni pristup svih subjekata u društvu, tvrdi voditelj Odjela kriminaliteta droga PU osječko-baranjske.

  „Društvo u cjelini treba se uključiti u borbu protiv droga, prepoznati taj problem kao ozbiljan problem, od osnovne obitelji, do škole, do svih drugih institucija koje sudjeluju u svakodnevnom životu. Treba konstantno naglašavati taj problem i opasnosti od tog problema i mislim da to nije samo posao policije nego društva u cjelini”, zaključuje Canecki.

  Važno je i na vrijeme znati prepoznati ovisnika, a njega se može prepoznati, kako tvrdi bivši ovisnik, po promjenama raspoloženja.

  „Ako poznate nekoga, onda vidite da nešto nije u redu, on postaje ili hiperaktivan ili spava tijekom razgovora s vama, to su sve nekakvi znakovi koji ljudi koji ga poznaju, obitelj, cura, prijatelji, vide. Najčešće žmire na to, ne reagiraju, ali to se vidi kao što se na svakome od nas vidi kada popijemo čašu pive previše, tako se vidi i svaka zlouporaba i najsitnijeg apaurina ili nekakve tablete pa do sredstva ovisnosti, droga i svega ostaloga..”, sublimira svoja iskustva iz ovisničkih dana bivši ovisnik Laci koji je već dvije godine u Terapijskoj zajednici Ne Ovisnost u Vrbici.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog