Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Učestalim kontrolama do bolje skrbi za starije i nemoćne u svim domovima

  U đakovačkom Domu za starije i nemoćne osobe otvoren je novoizgrađeni dio kuhinje. Vrijednost investicije je 1,4 milijuna kuna, riječ je o decentraliziranim sredstvima, a njezinom realizacijom kuhinja Doma za starije i nemoćne u potpunosti ispunjava sve propisane standarde, istaknula je ravnateljica Branka Barna. Podsjetila je da je kuhinja prvobitno rađena za stotinu korisnika, a da se u međuvremenu broj popeo na 240, uz još 60 korisnika usluge pomoći i njege u kući kojima se također dostavljaju obroci.

  S obzirom na to da se svakodnevno priprema 300 obroka te da kuhinja nije dosad imala sve sadržaje koje traži HACCP sustav, krenuli smo u projekt prije dvije godine i priveli ga kraju”, pojasnila je ravnateljica Barna.

  Otvorenju novouređenog dijela kuhinje bila je nazočna i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković koja je rekla kako đakovački Dom za starije i nemoćne može poslužiti drugima kao dobar primjer skrbi o starijim i nemoćnim osobama. U tom smislu novinare je posebno zanimalo što država čini u nadzoru, odnosno kontroli domova u koje su smješteni stariji i nemoćni, posebno nakon nedavne tragedije u Zagorju.

  Ministarstvo redovito ide u nadzor prema utvrđenom godišnjem planu svojih nadzora, a jednako tako ide i u izvanredne nadzore po zaprimljenoj prijavi i nakon, nažalost, ove tragedije u Andraševcu imali smo znatan broj prijava po čemu Ministarstvo promtno reagira i naši su inspektori od tog tragičnog događaja cijelo vrijeme na terenu i najviše nadzora koji su u ovih zadnjih dva tjedna učinjeni bili su po prijavama”, izjavila je ministrica odgovorivši i na pitanje o tome što je država poduzimala na učestale primjedbe koje su i ranije stizale na stanje u privatnim domovima.

  Činjenica je da se svi domovi trebaju nadzirati, uključujući i naše decentralizirane domovine, privatne domove, obiteljske domove i sve kapacitete koji pružaju smještaj starijim i nemoćnim osobama. Pri tome ne treba generalizirati jer ima sjajnih ustanova poput ovog doma u Đakovu, a nažalost ima i loših primjera i potrebno je izvršiti pojačani nadzor i itekako voditi brigu i nadzirati sve kapacitete, pri čemu imam potrebu naglasiti da, osim nadzora, ono što je jednako tako važno je voditi računa o kriterijima, dakle, jednakim kriterijima u svim ustanovama bilo da se radi o privatnim ustanovama, javnim, decentraliziranim jer samo izjednačavanjem kriterija i podizanjem kvalitete ćemo postići kvalitetnu uslugu za naše korisnike, a napominjem da je naš krajnji cilj kvalitetan smještaj za korisnike”, zaključila je ministrica Vesna Bedeković.

  S tim u vezi ministrica je najavila da će županije ubuduće biti uključene u praćenje rada domova za starije i nemoćne, a župan Ivan Anušić najavio je i skoro proširenje đakovačkog Doma za starije i nemoćne izmještanjem Centra za socijalnu skrb.

  Traži se mjesto i način kako najkvalitetnije izmjestiti Centar za socijalnu skrb i to ćemo vjerojatno u ovoj godini i riješiti, a hoćemo li uspjeti prostore prenamijeniti za Dom za starije to nisam siguran, ali ćemo svakako ove godine započeti s tim projektom i veliki dio tog projekta i odraditi”, najavio je župan Anušić.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog