Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Virusolog dr. Draženović o gripi: “Situacija je ozbiljna”

  Iako su se ovih dana pojavile informacije o znatnijem broju oboljelih od gripe i učestalim komplikacijama kod zaraženih tom bolešću, u Osječko-baranjskoj županiji, kako doznajemo od dr. Karla Kožula, voditelja Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, nema takvih pojava.

  Dosad je, naime, u ovom dijelu Hrvatske zabilježeno tek par slučajeva gripe, tvrdi dr. Kožul.

  Za komentar smo zamolili i doktora Vladimira Draženovića, virusologa iz Nacionalnog centra za influencu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koji ističe da je situacija ipak ozbiljna.

  „Što se tiče situacije gripe u Hrvatskoj mi možemo reći da je situacija ozbiljna zbog toga što je od prošlog tjedna u Hrvatskoj tzv. visoki intenzitet gripe što znači da više od polovice osoba koje su testirane molekularnim metodama je pozitivan na virus influence. Radi se o virusu koji je cirkulirao i prošle godine, ako se sjećate, u drugom dijelu sezone, onaj H1N1 koji je dosta nezgodan i koji je i prošle godine radio dosta komplikacija; upala pluća, encefalitisa i sličnih situacija. On očito sad nastavlja cirkulirati i ove godine i za razliku od Europe mi nemamo sada drugih sojeva gripe, nego samo uglavnom cirkulira taj H1N1 tipa A virus gripe”, pojašnjava dr. Draženović.

  O dosad registriranim komplikacijama kod oboljelih od gripe dr. Draženović kaže:

  „Možemo reći da smo od dosad ispitanih kod 10 posto utvrdili da se radi o upali pluća, što je, može se reći, uobičajeni postotak za ljude oboljele od gripe. Međutim, ono što ove godine primjećujemo da imamo dosta encefalitisa, recimo upala mozga s nekim komplikacijama bilo je par slučajeva, bilo je i par slučajeva tek novorođenih beba koje su oboljele od gripe i, generalno gledajući, taj postotak neželjenih reakcija, odnosno komplikacija nakon gripe ove godine je sličan onome koji se događao prošle godine, a prošle godine smo imali ozbiljnu epidemiju”, kaže virusolog dr. Vladimir Draženović.

  Opširnije o ovogodišnjoj epidemiji gripe poslušajte u emisiji „Put do zdravlja” u 14:15.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog