Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • OBŽ za sufinanciranje četiri LAG-a osigurala pola milijuna kuna

  Ugovore kojima Osječko-baranjska županija privremeno sufinancira aktivnosti lokalnih akcijskih grupa u Mjeri M19 Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. jučer je potpisao zamjenik župana Goran Ivanović s predstavnicima četiri LAG-a. Ukupno odobrenih 500.000 kuna raspoređeno je za LAG „Baranja“ iz Belog Manastira 120.000 kuna, LAG „Karašica“ iz Petrijevaca 160.000 kuna, LAG „Strossmayer“ iz Đakova 100.000 kuna i LAG „Vuka-Dunav“ iz Antunovca 120.000 kuna.

  Kao i prošlih godina, Osječko-baranjska županija prepoznala je važnost LAG-ova te je u 2019. godini u Proračunu osigurala pola milijuna kuna za privremeno sufinanciranje odobrenih aktivnosti unutar Mjere M19 LEADER (CLLD – lokalni razvoj pod vodstvom zajednice). LAG-ovi su pak u studenome 2019. godine uputili Osječko-baranjskoj županiji zamolbu za osiguranje tih sredstava, i to kao povratna sredstava na rok od jedne godine, odnosno koja će vratiti nakon što im budu prihvaćeni periodični zahtjevi za isplate i nakon što im odobrena sredstva isplati Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

  Prilikom potpisivanja ugovora, pročelnik Upravnog odjela za ruralni razvoj Slavko Marijanović predstavio je Odluku o nagrađivanju projektnih ideja “Pametna sela” na području Osječko-baranjske županije. Naime, Europski parlament je u ožujku 2019. godine donio odluku o prihvaćanju projekta „Pametna sela“ kao novog koncepta uravnoteženog razvoja ruralnih područja, za što je osigurano 2,4 milijarde eura iz raznih fondova EU.

  Projekt predstavlja novi koncept razvoja ruralnog prostora koji stvaraju ljudi koji pokreću lokalne inicijative i traže praktična rješenja za probleme u svojim sredinama radi povezivanja sa susjednim naseljima, općinama i gradovima pronalazeći zajedničke interese, stvarajući partnerstva koja uključuju jedinice lokalne samouprave, lokalne proizvođače, male poduzetnike, udruge, zadruge i poduzeća, sve koji mogu pridonijeti cilju održivog rasta, gospodarskog razvoja i povećanju kvalitete života u ruralnom prostoru.

  Osječko-baranjska županija prepoznala je važnost tog koncepta razvoja ruralnih područja i izrade projekata „Pametna sela“. U svrhu poticanja, educiranja, podizanja svijesti i aktiviranja svih lokalnih čimbenika pokrenula je inicijativu izrade Odluke o dodjeli nagrada za izradu projektnih ideja „Pametna sela“, što je Županijska skupština prihvatila na sjednici u studenom ove godine te donijela Odluku o dodjeli 20 nagrada u ukupnoj vrijednosti 200.000 kuna. Postupak odabira projekata provodit će se temeljem natječaja koji će biti objavljen na web stranicama Osječko-baranjske županije

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

  Blog