Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • “Nije uloga pravobranitelja nastupati kao dio izvršne vlasti”

  Danas se obilježava Međunarodni dan djeteta koji je u Hrvatskoj u znaku štrajka u osnovnim i srednjim školama. Stoga smo zamolili pravobraniteljicu za djecu Helencu Pirnat Dragičević za kraći razgovor o toj temi.

  Moram reći da sam zapravo zabrinuta za situaciju u kojoj su se djeca našla zbog višednevnog štrajka jer, s obzirom na vremensko trajanje i način na koji se štrajk odvija, to stvara probleme učenicima, roditeljima i svima uključenima u odgojno-obrazovni sustav. Ja sam sa svoje strane, koristeći alate, odnosno mehanizme koje mi daje Zakon o pravobranitelju za djecu u nekoliko navrata apelirala na sudionike ovoga procesa, odnosno dala preporuku kako je izuzetno važno da se odrasli u što je moguće kraćem vremenu dogovore, da ulože dodatni napor kako bi se razriješio nastali spor, odnosno kako bi se između njih vratilo povjerenje, a sve radi ostvarenja najboljeg interesa djece.

  Naime, nesporno je da višednevni štrajk koji stvara probleme ujedno predstavlja i ugroženost prava djece na redovno obrazovanje. Moram reći da nam se u ured javljaju i djeca i roditelji i nastavnici koji su podnosili prijave koje su se odnosile kako na način organizacije štrajka, na uvođenje cirkularnog štrajka prema kojem se unaprijed nije znalo u kojoj županiji i kada će se štrajkati. Ukazali su na problem organizacije slobodnog vremena djeteta koje ne ide u školu, na probleme čuvanja, sigurnosti, nepoznanica oko nadoknada izgubljenih nastavnih dana, oko načina ocjenjivanja, oko mogućih pomicanja rokova državne mature, rokova za upis u srednju školu. Dakle, veliki broj nepoznanica, odnosno problema pojavio se za djecu koja su se našla u fokusu svađe odraslih, naravno, bez ikakve svoje krivice”, izjavila je, između ostalog, za naš radio pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević.

  Kao pravobraniteljica ne mogu sudjelovati u razrješenju situacije bilo kojeg štrajka, ali sam jasno izrazila svoje stajalište u upućenim apelima i preporukama da se prednost mora dati zaštiti interesa djece. Pozvala sam sve odrasle da se dogovore, uputila, dakle, preporuke Vladi RH, ministrici obrazovanja i znanosti i sindikatima da ulože napore kako bi se razriješio spor u što je moguće kraćem vremenu. Međutim, moram isto tako reći da institucija Pravobranitelja za djecu kao neovisnog tijela ne može sudjelovati u samim pregovorima, niti može ponovno uspostaviti narušeni odnos povjerenja među socijalnim partnerima. Dakle, moje sudjelovanje ne bi imalo realnog utjecaja, odnosno stvorila bi se pogrešna slika o ulozi pravobranitelja u društvu. Nije uloga pravobranitelja nastupati kao dio izvršne vlasti niti predstavnici vlasti smiju očekivati od pravobranitelja takav angažman budući da to, zapravo, narušava poziciju neovisnog ombudsmana, odnosno zaštitnika prava djece”, zaključila je pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević.

  Ono što sam naglasila u više navrata moj je apel na sve sudionike da pokušaju naći zajednički jezik, odnosno da pokušaju razriješiti nastali spor. Ja vjerujem i očekujem da će do toga doći u kratkom vremenu, da će na kraju svi pokazati dobru volju, a naravno da će pri tome imati u fokusu najbolji interes djeteta jer djeca doista, s obzirom na vremensko trajanje štrajka, doista pate”, konstatirala je pravobraniteljica za djecu.

  Cijeli razgovor o tome, kao i o obilježavanju 30. obljetnice Konvencije o pravima djeteta objavit ćemo u emisiji „Za koliko zvoni?” u četvrtak u 9:15.

   

  Foto: dijete. hr

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog