Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Kočiš: “Voda u Semeljcima nije zagađena, samo su smanjene dozvoljene koncentracije arsena”

  Tragom upita našeg slušatelja iz Koritne o zdravstvenoj ispravnosti vode, odnosno o navodnoj „velikoj prisutnosti arsena u vodi na crpilištu Koritna te o cisternama kojima se dovozi voda ”, obratili smo se Đakovačkom vodovodu.

  „Što se tiče crpilišta Semeljci, a konkretno crpilište je u Koritni gdje su zdenci, tamo smo imali derogaciju arsena do 50 mikrograma po litri i to nam je bilo odobrenje do 1. srpnja, a nakon toga Europska komisija je 18. rujna 2019. donijela odluku prema kojoj su spuštene određene koncentracije, a što se tiče vode u Semeljcima ti parametri se nisu mijenjali i godinama su isti, znači kakvi su godinama takvi su i danas, jedino što je Europska komisija spustila određene koncentracije u ovom slučaju arsena pa smo tako dobili odobrenje na 30 mikrograma po litri. Po zadnjim mjerenjima u vodovodu u Semeljcima, u zadnjih godinu dvije, vrijednost arsena je negdje oko 22 mikrograma po litri. Dakle, mi smo još uvijek ispod ove vrijednosti koja je dozvoljena”, pojašnjava direktor Kočiš.

  Međutim, posebnom odlukom, kako dodaje, dopuštene vrijednosti arsena za osjetljive skupine stanovništva su još manje.

  „Naime, još jedna odluka Europske komisije je da su tražili sadržaj arsena manje od 10 mikrograma po litri vode za osjetljive skupine stanovnika, odnosno za djecu do 6 godina i bolesnike. I to je razlog zašto smo mi onda osigurali u svim predškolama na području Općine Semeljci pitku vodu za tu djecu koju Europska komisija smatra osjetljivom skupinom. Osigurali smo jednu cisternu jer ta djeca nakon škole idu kući pa ako roditelji smatraju da je potrebno, da mogu djeca piti tu vodu. To su razlozi, odnosno mjere koje su poduzete, sve onako kako je Europska komisija tražila”, tvrdi direktor Đakovačkog vodovoda Ivan Kočiš.

  Ipak, izostanak pravodobnih informacija izazvao je pojavu različitih dezinformacija u vezi kvalitete vode u Kortini.

  „Mi smo čekali u biti izjavu Ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo, međutim, evo, do danas to još nismo dobili pa sada pojašnjavam o čemu se radi. U tom smislu će biti i izjava Ministarstva zdravstva, ali zbog nekih tehničkih detalja čekali smo njih i to vam je konkretan i točan i mjerodavan podatak”, kaže Kočiš ističući da se ništa dramatično ne događa u vezi kvalitete vode.

  „Najvažnija stvar koju ljudi trebaju znati je da se ta voda nije promijenila, da nije zagađena, da je ista kao što je bila, samo su se promijenili određeni zahtjevi, odnosno smanjile su se u biti dozvoljene koncentracije, odnosno Europska komisija je smanjila, odredila nove parametre i mi se toga moramo držati i otuda ove nove pojave, cisterna, aparati za vodu..To su zahtjevi Europske komisije koje moramo ispuniti”, zaključuje direktor Đakovačkog vodovoda.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

  Blog