Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Biskup Jovčev: “Strossmayer je bio karizmatik, idealist, katolik koji je univerzalno razmišljao…”

  U povodu 137. obljetnice posvete đakovačke katedrale pontifikalnu svetu misu danas je, uz nadbiskupa Đuru Hranića i nadbiskupa u miru Marina Srakića, predvodio je mons. Georgi Jovčev, sofijsko-plovdivski biskup iz Bugarske.

  Nadbiskup Hranić na početku mise podsjetio je da je 1. listopada 1882. godine posvećena đakovačka katedrala te da je to, na poziv biskupa Strossmayera, obavio biskup senjski Posilović, koji je tada imao pravo bogoslužje slaviti na starohrvatskom jeziku.

  „To puno govori o hrvatskim osjećajima i identitetu biskupa Strossmayera, istodobno o njegovoj zdravoj crkvenosti, te o njegovom odnosu prema slavenskom pitanju unutar Austro-Ugarske monarhije, ali i unutar čitave Europe”, kazao je nadbiskup Hranić istaknuvši da je „bugarski narod bio jedan od slavenskih naroda koji je biskup Strossmayer osobito volio”.

  U svojoj je homiliji biskup Jovčev naglasio bliskost i sličnost bugarskog i hrvatskog naroda, a u kraćoj izjavi nakon mise za naš je radio izjavio da je biskup Strossmayer zasigurno bio karizmatik.

  „Imao je veoma široke ideje, vizije, i da su se realizirale te ideje to bi bilo jako dobro za ovu srednjoistočnu Europu, balkanski dio. On je bio katolik koji je univerzalno razmišljao, kao idealist on je i danas vrlo aktualan no u praksi, kako vidimo, da nije previše”, zaključio je biskup Jovčev.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog