Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Zgrada Fine zaštićeno kulturno dobro

  Na zgradi đakovačke Fine na korzu u tijeku su, kako doznajemo od Ane Pećar, ovlaštene arhitektice i direktorice osječke tvrtke Hidroenerga, istražni radovi uoči obnove.

  „ U tijeku su istražni radovi za izradu konzervatorskog elaborata za obnovu cijele zgrade. To podrazumijeva sondiranje originalnih slojeva, profilacija žbuke, boje u unutrašnjosti i izvana i povijesnu analizu dostupnih dokumenata iz arhiva ili muzeja ili već gdje se sve nađu. Ova zgrada je pojedinačno zaštićeno kulturno dobro, izgrađena je oko 1920. godine od arhitekta Axmana, ima tu na zgradi i ploča Axmann-Malin- Rožić, i izgrađena je u stilu art-decoa za namjenu Prve hrvatske štedionice”, pojašnjava arhitektica Pećar.

  Obnova bi, kako ističe arhitektica Ana Pećar, trebala vratiti stari izgled zgrade.

  „Prema našim dosadašnjim istraživanjima, profilacije su uglavnom očuvane izvorne, s tim da su narušene s debelim slojevima žbuke, dva-tri sloja žbuke mjestimično, tako da će ona dobiti jedan drugačiji, precizniji, oštriji izgled kada bude obnovljena, ali u globalu, raspored otvora, profili – dojam će biti podjednak, uz novu boju. Stražnje pročelje je skroz obijeno i nemamo ništa tamo, a u unutrašnjosti ima nekakvih lijepih žolna i pločica i takvih detalja i sve ono što je zaštićeno mora se sačuvati ”, kaže arhitektica Ana Pećar dodajući da je sve pod nadzorom Ministarstva kulture Konzervatorskog odjela u Osijeku.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog