Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Šarčević: “Logično je da dijete koje ima 15 godina ne bi trebalo biti na ulici posije 23 sata bez nadzora punoljetne osobe”

  Policijska postaja Đakovo, kako smo već najavili, u dane vikenda tijekom rujna provodit će pojačane preventivno-represivne aktivnosti s ciljem zaštite mladih od neprihvatljivih i rizičnih čimbenika, odnosno izvršenja kaznenih djela, prekršaja i drugih neprihvatljivih ponašanja.

  „Aktivnosti podrazumijevaju pojačani nadzor i obilaske zona odgojno-obrazovnih ustanova i ugostiteljskih objekata, igrališta, sportskih centara, odnosno mjesta koja su poznata kao okupljališta mladih osoba, poglavito u večernjim i noćnim satima”, pojasnio nam je Nikola Šarčević, vršitelj dužnosti pomoćnika načelnika PP Đakovo za temeljnu policiju, s kojim smo proveli dio prošle noći obilazeći policijske ophodnje u gradu. Te aktivnosti se, kako je dodao, provode na području cijele Policijske uprave osječko-baranjske u povodu početka nove školske godine.

  „Provode se mjere pojačanog nadzora ugostiteljskih objekata i zona ugostiteljskih objekata, objekata koji nude usluge igara na sreću, javnih mjesta, odnosno parkove, šetnice i druga mjesta s ciljem uočavanja i evidentiranja kaznenih djela te prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih i i srodnih proizvoda, Zakona o trgovini, Zakona o igrama na sreću, Zakona o sigurnosti prometa na cestama te Obiteljskog zakona s posebnim naglaskom na postupanje prema djeci i mlađim maloljetnicima i starijim maloljetnicima”, objasnio je Šarčević. Istaknuo je da su na provođenju pojačanih aktivnosti angažirani policijski službenici temeljne policije, prometne policije, službenici za maloljetničku delikvenciju, policijski službenici kriminalističke policije te policijski službenici za prevenciju kao i kontakt policajci.

  „Kao nositelji tih postupanja navedeni su policijski službenici za maloljetničku delikvenciju kao i policijski službenici za prevenciju u PP Đakovo”, kaže Šarčević ističući da je protekla noć bila neuobičajeno mirna s obzirom da je bila subota.

  „To i nije baš tipična noć vikendom iako se zna dogoditi da bude i mirnih noći vikendom, bez ijedne dojave, no to se događa jako, jako rijetko”, tvrdi Šarčević.

  Nakon kraćeg razgovora u PP Đakovo, oko 1 sata iza ponoći obišli smo ophodnju policijskih službenika u civilu koji su bili u blizini osnovnih škola u Ulici kralja Tomislava, a koji su vršili dužnost na suzbijanju nezakonitih radnji djece i maloljetnika. Svjedočili smo postupanju u kojem su policajci zatekli osobu staru 15 godina bez nadzora punoljetne osobe ili roditelja poslije 23 sata u noćnom izlasku.

  „Osoba se dovodi u Policijsku postaju Đakovo gdje će biti pozvani roditelji koji će doći po dijete, a u slučaju da se roditelji ne mogu odazvati ili nisu u gradu, pozvat će se Centar za socijalnu skrb gdje će dežurna djelatnica Centra izaći i preuzeti dijete nakon čega slijedi obavijest Centru za socijalnu skrb”, objasnio nam je proceduru vršitelj dužnosti pomoćnika načelnik PP Đakovo za temeljnu policiju. Šarčević dodaje da to i nisu tako učestale situacije, ali ako se, kako kaže, usmjereno radi prema takvim vrstama ponašanja, zna biti zaticanja, ali nisu tako česta na području PP Đakovo.

  „Roditelji obično budu pomalo zbunjeni kada ih usred noći zove policija, no objasnimo da se djetetu nije ništa dogodilo i da ne slijedi nikakva novčana sankcija već samo obavijest nadležnom centru za socijalnu skrb koji će vjerojatno pozvati roditelje i dijete na nekakvo savjetovanje ili razgovor. No, bude i drugačijih reakcija, kaže Šarčević.

  „Logično je da dijete koje ima 15 godina poslije 23 sata ne bi trebalo biti na ulici bez nadzora punoljetne osobe, roditelja ili nekoga tko se brine o njemu”, upozorava Nikola Šarčević, vršitelj dužnosti pomoćnika načelnika PP Đakovo za temeljenu policiju.

  Opširnije o toj  temi bit će riječi u emisiji „Izravno” u ponedjeljak u 13:30.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog