Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Sve teže do sezonaca

  I ove godine brojni Slavonci pronaći će sezonski posao na Jadranu, a velike turističko-hotelijerske kuće sve boljim uvjetima nastoje privući radnu snagu.

  Tako su danas svoje uvjete nezaposlenima s područja Đakovštine, a na prezentaciju ih se odazvalo tridesetak, predstavili iz tvrtke Sunčani Hvar.

  Ta tvrtka, kako ističe Blaženka Tomičić, direktorica ljudskih resursa, u ove će sezone zaposliti 650 sezonskih radnika, odnosno sto više u odnosu na prošlu godinu jer su otvorili prvi hotel s pet zvjezdica na Hvaru.

  “Potrebujemo različite profile radnika, najviše u odjelu hrane i pića, od konobara, pomoćnih kuhara, sobarica, čistačica, recepcionara, kuhara, barmena, a nudimo najnižu plaću 4.500 kuna neto i to za pomoćne poslove, plaća recepcionara se kreće od 5 do 8 tisuća kuna neto, konobari od pet i pol, šest tisuća kuna do devet, ovisno o ritmu rada, a isplaćuju se svi dodaci koje propisuje Zakon o radu, noćni rad, blagdani, nedjelja, smjenski rad, dvokratno…., tako da plaća nije ista svaki mjesec.”, pojašnjava direktorica ljudskih resursa.

  Slavonci i dalje slove kao dobri i pouzdani sezonski radnici no sve manje ih je jer su otišli negdje drugdje, tvrdi direktorica ljudskih resursa Sunčanog Hvara.

  “To su ljudi koji vole raditi, hoće raditi, pouzdani su, odgovorni i savjesni i to svi znamo. No, žao nam je što putovi Slavonaca više ne vode nužno samo u Dalmaciju nego i preko granice, ali poslodavci ih žele privući poboljšanjem uvjeta i većim plaćama”, kaže direktorica Tomičić.

  Prošla godina je bila prilično teška kada je riječ o pronalaženju sezonskih radnika, a deficit radne snage se osjeća i ove godine.

  “Trend se nastavlja i prema najavama, ova sezona će biti još teža i generalno stanje na tržištu rada je sve teže”, tvrde u Sunčanom Hvaru navodeći da su bomardirani ponudama agencija za radnu snagu s područja bivše Jugoslavije, ali i Ukrajine, Bugarske, a nude se čak i Filipinci. Oni zasada, kako ističu, pronalaze radnike u Hrvatskoj, susjednoj BiH, određeni broj u Srbiji, Makedoniji i Crnoj Gori i očekuju da će se tu i zadržati.

  Sve veći nedostatak sezonaca prisilio je poslodavce u turizmu na poboljšanje uvjeta, od plaće do smještaja, a od ove godine otvara se mogućnost i umirovljenicima da rade. Dakako, to trebaju biti vitalni, fizički aktivni i punom kapacitetu i upravo takvi u zrelijoj životnoj dobi su poželjniji za neke poslove, kaže direktorica ljudskih resursa.

  A što se pak tiče zainteresiranih za sezonski posao, oni ističu da očekuju plaću ne manju od pet ili šest tisuća kuna, smještaj i hranu, te korektan odnos poslodavca.

  bty

  bty

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

  Blog