Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Nove potpore za poduzetnike

  Osiguranjem 6,8 milijuna kuna u svom proračunu za 2019. godinu Osječko-baranjska županija stvorila je temelj za odobravanje potpora, odnosno nepovratnih financijskih sredstva za poticanje razvoja malog gospodarstva i poduzetništva. Svi uvjeti odobravanja potpora propisani su Odlukom koju na prijedlog župana donosi Županijska skupština, pa se ista procedura vodi i za određene izmjene i dopune.

  Tako je na danas (26. ožujka 2019. godine) održanoj sjednici Kolegija župana definiran prijedlog kojim se uz dosadašnjih šest vrsta potpora za poticanje razvoja poduzetništva; potpore za sufinanciranje kamatne stope na poduzetničke kredite, potpore za ulaganje u pokretanje, razvoj i unaprjeđenje poslovanja, potpore za razvoj i primjenu inovacija i novih proizvoda, potpore za informiranje i obrazovne aktivnosti, potpore za savjetovanje poduzetnika te potpore za promotivne aktivnosti, uvodi još dvije nove potpore; za učeničko poduzetništvo te klasterima i drugim oblicima udruživanja poduzetnika, za što je u županijskom proračunu osigurano dodatnih 85.000,00 kuna. Cilj ovih promjena je osiguranje sredstava koji se utječe na razvijanje poduzetničkog duha kod učenika i studenata, poticanje njihova samozapošljavanja, razvijanje poduzetničkih kompetencija te poticanje udruživanja radi povećanja konkurentnosti gospodarstva što uključuje koordiniran i zajednički rad mikro, malih i srednjih poslovnih subjekata te centara znanja i lokalne samouprave u razvoju i izradi novih proizvoda.

  S obzirom da određeni poslovni subjekti, fizičke i pravne osobe nisu u sustavu PDV-a te da nemaju mogućnost odbijanja pretporeza, vijećnicima Županijske skupštine predložit će se i dopuna Odluke kojom se tim fizičkim i pravnim osobama kod dodjele potpora priznaju i troškovi PDV-a.

  Članovi Kolegija župana danas su također raspravljali o provođenju projekta „Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva“ koji je pobudio iznimno veliki interes građana od njegovog začetka, točnije od kako je Skupština Osječko-baranjske županije 19. veljače 2019. godine donijela Zaključak o njegovom pokretanju i ovlastila župana na daljnje provedbene odluke.

  Projekt je pokrenut radi ublažavanja negativnih demografskih trendova, a u okviru Projekta subvencionira se kamatna stopa od 1 postotnog poena na odobreni kredit poslovne banke s kojom Županija zaključi ugovor o poslovnoj suradnji u prvih 10 godina otplate kredita, a minimalni rok otplate kredita je 15 godina. Ukupni kreditni potencijal je 50.000.000,00 kuna, a najviši iznos kredita koji će Županija subvencionirati je 500.000,00 kuna.

  Tekst i foto: OBŽ

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

  Blog