Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Recidivisti završe u prostoriji za triježnjenje

  Prometna policija u posljednje vrijeme sve češće provodi akcije pojačanog nadzora prometa, a cilj je, kako ističe Vitomir Lučić, pomoćnik načelnika PP Đakovo za promet, utjecati na sudionike u prometu, odnosno vozače kako bi se izbjegle prometne nesreće, posebno one sa tragičnim posljedicama.

  U učestalim kontrolama nije rijedak slučaj da se u prometu otkriju i recidivisti, posebno među alkoholiziranim vozačima.

  “Naglasak u tim pojačanim kontrolama je stavljen na recidiviste, odnosno one koji učestalo čine prekršaje, pogotovo one najteže naravi, a najteži prekršaji u prometu su: upravljanje motornim vozilom dok vozač ima u krvi više od 1,50 alkohola, zatim vozač koji upravlja motornim vozilom u prometu na cesti a da nije stekao pravo na upravljanje motornim vozilom, zatim kada je vozaču koji upravlja motornim vozilom izrečena nekakva vrsta zaštitne mjere odnosno zabrana upravljanja motornim vozilom ili mu je oduzeta vozačka dozvola zbog nesposobnosti upravljanja motornim vozilom..”, objašnjava Lučić.

  “Ako takva osoba ponavlja prekršaje, od strane policijskog službenika bude odmah uhićena, pisano se obradi taj spis i dostavlja se nadležnom sudu na odlučivanje i u takvim slučajevima policija predlaže izricanje težih kazni uglavnom kazna zatvora s tim da to ovisi o tome o kakvom je prekršitelju riječ, odnosno koliko učestalo je ponavljao prekršaj ili postoji vjerojatnost da će takve prekršaje činiti i nadalje pa o tome i ovisi izvršenje kazne, odnosno zadržavanje..”, dodaje Lučić ističući da je to jedna od metoda kojima će se smanjiti broj nesreća.

  Alkoholizirani vozači završe u sobi za triježenjenje koja se nalazi u Policijskoj postaji Đakovo, a službeno se zove “prostorija za smještaj osoba do prestanka djelovanja opojnog sredstva”.

  “Ta prostorija nije predviđena za sve one koji su pod utjecajem alkohola ili nekog drugog opojnog sredstva nego za one za koje se procjeni da svojim ponašanjem neće poštovati naredbu policijskog službenika da je tog trenutka isključen iz prometa. Takva osoba se smješta u tu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva, odnosno maksimalno do 12 sati od utvrđivanja prekršaja”, kaže Lučić.

  Nakon zadržavanja, odnosno otrežnjenja u posebnoj prostoriji osoba se pušta kući i protiv njega se pokreće redoviti prekršajni postupak.

  Posljednji slučaj zadržavanja alkoholiziranog vozača u posebnoj prostoriji koja je pod stalnim nadzorom dogodio se uoči Nove godine, a inače se to, kako kaže Lučić, dosta često događa.

  “Reakcija takvih osoba nakon otrežnjenja ili većeg broja njih uglavnom su pozitivne. Vjerujem da i oni sami nakon prospavane noći razmisle o tome, vjerojatno dio njih razmišlja da im je time i spašen život, možda i obiteljski odnosi…”, zaključuje pomoćnik načelnika PP Đakovo za promet Vitomir Lučić.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog