Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Sporazum o suradnji pet slavonskih županija

  Sporazum o suradnji pet slavonskih županija koji je temelj za zajednički nastup u pripremi i provedbi razvojnih projekata istoka Hrvatske potpisan je jučer u Osiejku.
  Osječko-baranjska županija kao sjedište znanstvenih, gospodarskih, kulturnih i brojnih drugih institucija na istoku Hrvatske predvodnica je razvoja istočne Hrvatske te su inicijativu o zajedničkom nastupu prema državnim, europskim i ostalim izvorima financiranja koju je pokrenuo župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić prihvatili i župani Požeško-slavonske, Brodsko-posavske, Virovitičko-podravske i Vukovarsko-srijemske županije.

  – Želimo djelovati i raditi sinergijski kao regija i tako nastupati kako prema Vladi RH tako i prema europskim institucijama kroz ured u Bruxellesu. Time ćemo ojačati naš status, naše lobiranje i utjecaj pri Europskoj komisiji kao regija, ali i pred Vladom RH – kazao je župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.

  Naglasio je pri tome kako je pet slavonskih županija još uvijek zajedno u statističkoj regiji NUTS II s gradom Zagrebom koji je, kako je kazao, na 125% prosjeka razvijenosti EU, dok su slavonske županije ispod prosjeka EU.
  ” Mi smo s našim županijama i fiskalnim potencijalom definitivno ispod razine EU i naravno na taj način smo umjetno, na papiru jednako razvijeni kao Zagreb čime nam se onemogućava kvalitetan razvoj projekata EU, jer imamo jako visok postotak sufinanciranja projekata. U budućnosti će novu statističku regiju činiti upravo naše županije bez Grada Zagreba, kao što je to praksa svuda u Europi gdje su glavni, veliki gradovi zasebna regija, ne uključujući ruralne dijelove. Ovo je prvi korak u tom smjeru i siguran sam da ćemo napraviti odličan posao kako za svih naših pet županija, tako i za Hrvatsku u cijelosti – istaknuo je nakon potpisivanja Sporazuma župan Anušić.

  Župan Anušić je kao jedan od prvih zajedničkih projekata najavio Dane hrvatskog turizma 2019. u Slavoniji gdje će zajedničkom suradnjom pokazati turističke potencijale istočne Hrvatske koji mogu biti domaći, ali i europski i svjetski turistički brand.
  Božo Galić, župan Vukovarsko-srijemske županije istaknuo je važnost suradnje na nizu zajedničkih projekata u poljoprivredi, drvnom sektoru, turizmu te rješavanju infrastrukturnih problema.
  Na važnost suradnje i jače povezivanje ukazao je i Stjepan Bošnjaković, zamjenik župana Brodsko-posavske županije, a Željko Jakopović, zamjenik župana Požeško-slavonske županije upozorio je da je Slavonija, Baranja i Srijem u krugu 2% najnerazvijenijih regija u EU.
  Darko Žužak, zamjenik župana Virovitičko-podravske županije, dodao je da pet slavonskih županija ima puno veću težinu kad zajedno nastupaju nego kad svaka od pokušava isto to postići pojedinačno.
  Ovim su Sporazumom stvoreni preduvjeti i za zajednički nastup pet slavonskih županija u Bruxellesu putem ureda Javne ustanove Županijske razvojne agencije Osječko-baranjske županije u Bruxellesu, čija se realizacija očekuje tijekom iduće godine.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog