Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Mons. Gallagher: “Sveti Otac je duhovno blizak hrvatskom narodu”

  Čitanjem dekreta Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata o izboru svetih Ćirila i Metoda za zaštitnike Đakovačko-osječke crkvene pokrajine počelo je sinoćnje svečano euharistijsko slavlje povodom desete obljetnice njezina utemeljenja.

  Uz brojne hodočasnike iz svih dijelova Đakovačko-osječke nadbiskupije, veliki broj svećenika, 19 biskupa i nadbiskupa među kojima je bio i apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj Giuseppe Pinto te nazočnost predstavnika Srpske Pravoslavne Crkve, Reformirane crkve i predstavnika civilnih vlasti, slavlje je predvodio monsinjor Paul Richard Gallagher, tajnik Svete Stolice za odnose s državama.

  U pozdravnoj riječi đakovačko osječki nadbiskup i metropolit Đuro Hranić podsjetio je na odluku pape Benedikta XVI. o utemeljenju Đakovačko-osječke crkvene pokrajine koju, uz Đakovačko-osječku nadbiskupiju, čine i Požeška biskupija i drevna Srijemska biskupija te podsjetio na ćirilo-metodsku duhovnu baštinu i tradiciju ovih prostora. Upravo ta ćirilo-metodska baština, kako je kazao nadbiskup Hranić, temelj je za “izgradnju mostova pomirenja, povjerenja i zajedništva između Katoličke Crkve i Srpske Pravoslavne Crkve-

  “Ta iskrena suradnja i dijalog crkava može i treba biti pozitivan izazov i nositeljima vlasti u njihovoj zadaći rješavanja političkih i drugih otvorenih pitanja između hrvatskoga i srpskoga naroda”, naglasio je nadbiskup Hranić.

  U prigodnoj propovijedi monsinjor Gallagher istaknuo je da je Sveti Otac duhovno blizak hrvatskom narodu te da je u Đakovačko-osječkoj crkvenoj pokrajini posebno živo štovanje „apostolâ slavenskih naroda”, „prvaka i zaštitnika ekumenskoga nastojanja sestrinskih Crkava Istoka i Zapada, kako bi se, molitvom i dijalogom, ponovno pronašlo vidljivo jedinstvo u savršenom i potpunom zajedništvu”, kako je to lijepo izrazio papa Ivan Pavao II.”.

  Podsjetio je i na “zaslužnog biskupa Josipa Jurja Strossmayera koji je svoju katedralu posvetio “jedinstvu Crkve” i budućim naraštajima “kao nasljeđe, ali i kao zadaću ostavio ekumenizam i dijalog, vrednovanje i poštivanje drugih religija i kultura, i sjemenja istine i dobrote što ih one u sebi nose”.

  Nadbiskup Gallagher u svojoj se homiliji prisjetio i blaženog kardinala Alojzija Stepinca, tog, kako ga je nazvao “velikog Kristovog svjedoka” čije se dvije obljetnice obilježavanju ove godine; 120. obljetnica rođenja i 20. obljetnica od njegova proglašenja blaženim.

  Čestitku povodom 10. obljetnice utemeljenja najmlađe hrvatske crkvene pokrajine e uputio je i kardinal Josip Bozanić.

  Kardinal Bozanić također je podsjetio i na 72. godišnjicu izricanja, kako je kazao, “sramotne presude na komunističkom sudu u Zagrebu nakon montiranog procesa kardinalu Alojziju Stepincu čime je započeo njegov mučenički križni put”.

   

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog