Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Praške milenijske fotografije posvećene Strossmayeru, Vrančiću i Tesli


  Proslavljeni fotograf Šime Strikoman snimio je u utorak, 10. listopada na Strossmayerovom trgu u Pragu tri milenijske fotografije posvećene trojici hrvatskih velikana povezanih s glavnim gradom Češke: Faustu Vrančiću, Nikoli Tesli i đakovačkom biskupu Josipu Jurju Strossmayeru, a u snimanju je sudjelovalo više stotina učenika osnovne škole Strossmayerovo náměstí, doznajemo od Marijana Lipovca, predsjednika Hrvatsko-češkog društva.
  Povod za snimanje u Pragu bilo je obilježavanje 400. godišnjice smrti Fausta Vrančića, a tim 9. listopada u Pragu je, u sklopu projekta Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Upoznajmo hrvatsku znanstvenu baštinu koji vodi dr. sc. Marijana Borić, održan znanstveni kolokvij koji su organizirali Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Češkoj, Češko-hrvatsko društvo iz Praga i Hrvatsko-češko društvo iz Zagreba.

  Milenijska fotografija posvećena Vrančiću imala je motiv padobrana kao njegovog najpoznatijeg izuma. Jubilej ovog hrvatskog polihistora, izumitelja i leksikografa koji je od 1581. do 1594. živio u Pragu kao savjetnik rimsko-njemačkog cara te češkog i hrvatskog kralja Rudolfa II. iskorišten je i za popularizaciju još jednog hrvatskog znanstvenog velikana, Nikole Tesle koji je bio praški student te u Pragu od 2014. u Ulici Nikole Tesle ima svoj najveći spomenik na svijetu. Milenijska fotografija posvećena Tesli prikazuje učenike osnovne škole Strossmayerovo náměstí koji su svojim tijelima formirali natpis Tesla i tri znaka munje.
  Praška škola nazvana po hrvatskom biskupu, političaru, meceni i počasnom građaninu Praga ove godine slavi svoju 110. godišnjicu, a u čast tog jubileja Strikoman je snimio njene učenike koji su tijelima formirali logo škole koji se sastoji od natpisa „Stros“ i četiri olovke.
  Milenijske fotografije koje prikazuju skupine od nekoliko stotina ili tisuća ljudi Šime Strikoman realizira od 2000., a nakon gostovanja u Pragu broj fotografija snimljenih u sklopu tog projekta popeo se na 593. Prag je 197. grad u kojem su snimljene milenijske fotografije i jedan od rijetkih izvan Hrvatske.

  Tekst i foto:M.L.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog