Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Opasnost od zlatne žutice

  Zlatna žutica jedna je od najštetnijih bolesti vinove loze u Europi, a do kraja prošle godine potvrđena je u 8 hrvatskih županija među kojima je nama najbliža Vukovarsko srijemska, gdje se pojavila u Iločkom vinogorju.

  Na području vinogojra Đakovo zasad nije zamijećena ta bolest, doznajemo od Damira Babića, stručnog savjetnika za hortikulturu u Savjetodavnoj službi.

  Iako se bolest nije pojavila, otkrivena je prisutnost američkog cvrčka koji je prenositelj bolesti.

  Stoga, Savjetodavna služba poziva vinogradare da u slučaju pojave američkog cvrčka u svojim vinogradima zaštitu obave dozvoljenim insekticidima čije nazive mogu pronaći na stranicama Ministarstva poljoprivrede.

  Prvi simptomi pojavljuju se na čitavom trsu ili mladicama krajem lipnja, a prema jeseni sve su izraženiji. Listovi oboljelih biljaka uvijaju se prema naličju te poprimaju kopljasti izgled, postaju krti i lako se drobe. Simptomi na mladicama su skraćene internodije, ostaju zelene odnosno ne dozrijevaju i i tijekom zime izmrzavaju te nema nove vegetacije.

  Posjednici vinograda obvezni su tijekom vegetacije provoditi vizualne preglede vinove loze te uoče li simptome zaraze izvijeste fitosanitarnog inspektora ili Zavod za zaštitu bilja Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo ili Savjetodavnu službu.

  Osjetljive sorte na zlatnu žuticu (FD) u Hrvatskoj su Rajnski rizling, Graševina, Silvanac, Sauvignon, Frankovka, Malvazija i američki hibridi “direktor”.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog