Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Ognjen Kraus: “Ne pristajemo na izjednačavanje žrtve i krvnika”


  Na Židovskom groblju u Đakovu održana je tradicionalna komemoracija žrtvama holokausta iz sabirnog logora u Đakovu kojoj su bili nazočni predstavnici židovskih zajednica iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, a ove godine prvi put i jedna grupa iz Izraela.
  Svi dolaze, kako ističu, samo s jednom porukom – “Da se ne ponovi”.

  “Ovo j jedinstveno groblje u Europi zbog jednog čovjeka koji je sačuvao sva imena i zbog kojega se zna tko je gdje sahranjen”, kazao je Željko Beissmann, predsjednik Židovske općine Osijek, organizatora komemoracije.


  Nazočnima se obratio i dr. Ognjen Kraus, predsjednik Koordinacije židovskih općina Hrvatske koji je također istaknuo hrabrost tadašnjeg đakovačkog grobara Stjepana Kolba koji je svojim jedinstvenim činom u Europi, odnosno popisom svih sahranjenih žrtava, i sam mogao postati žrtva tadašnjeg ustaškog terora.
  Podsjetio je i na inicijativu od prije dvije godine o postavljanju spomen ploče koja će svjedočiti o tom hrabrom činu.

  Na komemoraciju su govorili i predsjednik Saveza židovskih općina Srbije, Saveza židovskih zajednica BiH, te predstavnici Grada Đakova i Đakovačko-osječke nadbiskupije.
  Među sudionicima komemoracije bila je i Karla Pinto koja je u vrijeme postojanja sabirnog logora bila petogodišnja djevojčica koja je u logor, sa ženskim članovima obitelji stigla iz Sarajeva, dok su muški članovi, odnosno otac i braća završili u Jasenovcu. On je, kako se prisjeća, preživjela zahvaljujući činjenici da j u je usvojila židovska obitelj Emšpanger iz Osijeka, odakle je morala pobjeći najprije u Split, a potom u Italiju da bi se na kraju rata vratila ponovo u Osijek.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog