Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • U Muzeju Đakovštine otvoren arheološki postav


  Danas je, nakon prošlotjedne svečane akademije na kojoj su dodijeljena gradska priznanja, nastavljeno obilježavanje Dana Grada.
  Tim povodom u novouređenom prostoru Muzeja Đakovštine otvoren je stalni postav arheologije čime su, kako su na otvorenju istaknuli ravnatelj Borislav Bijelić i dogradonačelnik Mirko Ćurić, zaokružene muzejske zbirke.

  “Zaokruživanjem svoje arheološke, povijesne i etnološke zbirke Muzej je dobio svoju pravu funkciju i posjetitelji će na jednom mjestu upoznati povijest ovoga kraja”, kazao je dogradonačelnik Ćurić.
  Autori arheološkog postava su: Ivo Pavlović, Ana Grbeša i Jelena Boras koja je istaknula da je na području Đakovštine stotinjak arheoloških lokaliteta.
  “Postav se sastoji od sedam izložbenih prostorija, a kreće se od prapovijesti koja je u prvoj, u drugoj i trećoj prostoriji je antičko, odnosno rimsko razdoblje, dok su ostale prostorije posvećene srednjem vijeku. Najznačajniji predmeti su pozlaćene plitice sa Štrbinaca, izloženi su i bronačni predmeti iz prapovijesti, zatim rekonstrukciju jedne prapovijesne kuće… Uglavnom, postav je jedna kratki povijsni pregled arheološke baštine koju smo dosad otkrili”, pojasnila je arheologinja Jelena Boras.

  Prostorno-likovnu koncepciju arheološkog postava osmislio je Mario Beusan koji je posebno istaknuo činjenicu da izloženi predmeti, odnosno fragmenti grnčarije pomiču postanak ovoga grada za nekoliko stoljeća ranije i datiraju iz 10. i 11. stoljeća.

  U ime ministrice kulture nazočnima se obratila Ivana Sudić iz konzervatorskog odjela u Osijeku istaknuvši da je Ministarstvo kulture prepoznalo potrebu Grada Đakova i sufinanciralo uređenje zgrade Muzeja Đakovštine.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog