Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • “Župljani su spremni oprostiti nam mnoge naše slabosti, ali ne i “lijepljenje za novac”


  Večerašnjom Misom večere Gospodnje počinje Vazmeno trodnevlje, vrhunac priprema za najveći kršćanski blagdan Uskrs. Misno slavlje u 18:30 u katedrali s obredom pranja nogu predvodi nadbiskup Đuro Hranić.
  Veliki četvrtak je i dan svećeništva, a svi svećenici Đakovčako-osječke nadbiskupije okupili su se na tradicionalnoj Misi posvete ulja u katedrali.
  U svojoj propovijedi nadbiskup Hranić zapitao je “nije li naše poslanje danas baš ono i onakvo kako su ga opisali Isus i prorok Izaija: „Duh Gospodnji na meni je jer me pomaza. Posla me blagovjesnikom biti siromasima, iscijeliti srca slomljena, proglasiti sužnjima oslobođenje“?
  “Te Izaijine i Isusove riječi danas se odnose na nas i ostvaruju se ili bi se barem trebale ostvarivati u našem poslanju i po našoj crkvenoj službi. Nije li naš hrvatski narod danas, nisu li posebno naši vjernici ovdje u Slavoniji, pogođeni siromaštvom, mnogi slomljena srca, beznadni i ožalošćeni, pritisnuti iskustvom besperspektivnosti i izgubljenoga povjerenja, sputani labirintom nesređenoga društvenog sustava, posustali pod teretom nezaposlenosti, izranjavani bičevima korupcije i nepravdi? Nisu li brojni naši župljani izgubili nadu da će doći bolja vremena te smo svjedoci njihova egzodusa u progonstvo – svjedoci vala iseljavanja, mladih i čitavih obitelji, u tuđinu? Opustjele su i umiru mnoge naše nekad brojne i žive seoske župe, a prazne se i naši gradovi”, kazao je nadbiskup Hranić. S tim u vezi upozorio je na “praktični materijalizma koji se uvlači među svećenike”.

  “Svima nam je poznato da su naši župljani spremni oprostiti mnoge naše slabosti, ali da nam jedno ne praštaju: lijepljenje za novac. A to se – kao i kod Jude – vrlo brzo primijeti. Zbog toga što je mnogim našim župljanima uistinu teško, a mi svećenici, objektivno, po svojim osobnim primanjima, nismo osjetili osiromašenje i recesiju, oni su vrlo osjetljivi kad u nama prepoznaju materijalistu i odmah nas povezuju s Judom. I ako nam je ikad bilo, onda nam je to zasigurno danas tako važno i potrebno, a istodobno je tako teško ostvarivati poslanje: blagovjesnikom biti siromasima”, naglasio je u svojoj homiliji nadbiskp Hranić.
  Današnjom misom svoj dijamantni jubilej, odnosno 60 godina svećeništva obilježili su velečasni Ivan Janeš,župnik u miru, a zlatni jubilej velečasni dr. Ivan Zirdum, profesor u miru. Isto tako, srebrni jubilej, odnosno 25 godina svećeništva obilježili su velečasni Vlado Karačić, Josip Kolesarić, dr. Drago Tukara i velečasni Zoran Vukoja.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog