Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Državna ergela registrirala Centar za sakupljanje sjemena kopitara

  Državna ergela Đakovo i Lipik zaprimila je rješenje Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske kojim se registrirao Centar za sakupljanje sjemena kopitara, doznajemo od ravnatelja Nidala Korabija koji ističe da je nakon nekoliko provedenih nadzora utvrđeno kako ergela zadovoljava zakonski propisane uvjete za navedene postupke, što je i potvrđeno izdanim Rješenjem.
  “Cijeli projekt je pokrenut prije dvije godine kada se u suradnji sa Veterinarskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu napravila stručna podloga o prednostima umjetnog osjemenjivanja na našim ergelama. U proteklom razdoblju prikupljala su se iskustva u samom postupku umjetnog osjemenjivanja, ali se radilo i na prikupljanju opreme koja je neophodna za dobivanje pozitivnog rješenja Ministarstva”, pojašnjava Korabi.
  Navodi također da je zdravstvena zaštita konja đakovačke Ergele na vrlo visokoj razini i prati trendove velikih uzgoja konja u Europi, sa kontinuiranim monitoringom zdravstvenog stanja.
  “Ako se tome pridoda i visoka razina selekcijskog pritiska u cilju uzgoja što kvalitetnijih životinja, umjetno osjemenjivanje je logičan slijed podizanja sveukupne kvalitete naše ustanove. Osim što će se znatno smanjiti rizik sa stajališta zdravstvene zaštite i fizičkog ozljeđivanja pastuha, smanjit će se dinamika korištenja pastuha jer će se sa jednim polučivanjem ejakulata osjemeniti nekoliko kobila”, navodi ravnatelj đakovačke Ergele dodajući da cijeli projekt ne staje samo na Državnim ergelama, već je u planu da se u narednoj pripusnoj sezoni sjeme nekih lipicanskih pastuha ponudi na tržište, s konačnim ciljem da ergele u svojoj ponudi osiguraju nekoliko vrhunskih pastuha čije će sjeme biti raspoloživo za korištenje upravo putem umjetnog osjemenjivanja.

  Foto:S.Butković

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog