Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Čutura: “Uskoro izgradnja novog svećeničkog doma i Riznice”

  S proljepšanjem vremenskih prilika nastavljeni su i radovi na uređenju Strossmayerova trga, a istodobno bi trebali krenuti i radovi na uređenju stepeništa i platoa ispred katedrale, najavio je gostujući u današnjoj emisiji Izravno Nedjeljko Čutura, ekonom Đakovačko-osječke nadbiskupije i direktor Misnih vina.
  “Taj prostor se trebao urediti još uoči dolaska Svetog Oca Ivana Pavla II, ali se to tada nije uspjelo pa smo sada u dogovoru s Gradom i Zavodom za zaštitu spomenika i radovi na uređenju stepeništa i platoa trebali bi krenuti vrlo brzo, kao i uređenje prostora s lijeve i desne strane katedrale”, kaže Čutura.
  Isto tako, uredit će se i ulaz u Nadbiskupski dvor, izgraditi rampa za invalide, a obnovit će se i ograda oko Nadbiskupskog dvora, postolje i željezni dio, kao i zelenilo, odnosno bit će zamijenjen, kako najavljue Čutura, šimšir koji je, nažalost, uništen.
  “Izrađena je studija, zadržavamo ogradu i ide potpuno novo zelenilo koje će biti na ukras cijeloga grada”, tvrdi Čutura.
  Među investicijama koje planira Đakovačko-osječka nadbiskupija je i izgradnja novog svećeničkog doma na nekoliko etaža u Botićevoj ulici jer je dosadašnji u Pavićevoj ulici nedostatan i neadekvatan potrebama umirovljenih svećenika.
  “Kuću uz Mon-Ami smo kupili, kao i kuću pokojnog Benašića, no, nažalost nismo uspjeli ovu treću, ali u sklopu tog prostora je i knjižnica “U pravi trenutak” gospodina Zirduma tako da ćemo na tom prostoru od Botićeve ulice prema Ljekarni graditi novi svećenički dom na nekoliko etaža”, pojašnjava ekonom Čutura ističući da je idejno rješenje već odabrano, da je u tijeku igrada glavnog projekta i da bi radovi, kako očekuje, mogli krenuti već oko Uskrsa.
  Osim toga, u planu je i izgradnja reprezentativnog zdanja Riznice u sklopu Spomen-muzeja biskupa Strosssmyera, a sredstva bi se trebala osigurati kroz EU projekte.
  “Poput projekta “Život i djelo Fausta Vrančića, tako smo i mi krenuli u projekt “Život i djelo Josipa Jurja Strossmayera” koji je dobio podršku ministrice Žalac i čim bude prošao idemo u izradu glavnog projekta, odnosno traženja sredstava za izgradnju, a kroz taj projekt obnovila bi se katedrala u Đakovu, konkatedrala u Osijeku, a uz Spomen-muzej bi bila izgrađena Riznica u kojoj bi izložili ono što još nije viđeno, odnosno bogatstvo koje Crkva ima kroz misnice, kaleže, zlato, dokumente…., tako da će to biti stvarno nešto lijepo za Grad Đakovo, pogotovo na ovom dijelu gdje više neće biti prometa, nego Muzej i Riznica zajedno uz katedralu”, najavljuje ekonom Đakovačko-osječke nadbiskupije Nedjeljko Čutura.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog