Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • U najmanjoj školi u Đakovštini 79 učenika

  Osnovna škola Silvija Strahimira Kranjčevića Levanjska Varoš najmanja je škola u Đakovštini koja već duže vrijeme bilježi pad broja učenika.
  “Broj učenika u Levanskoj Varoši je trenutno 79 učenika u osam odjela od kojih najmanji ima šest, a najveći je sa 14 učenika”, ističe ravnatelj Mate Knežević koji je, proučavajući povijest školstva na tom području, došao do podatka da je najveći broj učenika na području Općine Levanjska Varoš, zajedno s područnim školama Čenkovo i Malo Nabrđe, bio 320 i to tijekom šezdesetih godina prošlog stoljeća. Veliki pad broja učenika, kako pojašnjava Knežević, počinje sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a krajem osamdesetih taj broj se zaustavio na 120 učenika.
  “Pred sam Domovisnki rat bilježimo ispod sto učenika, 96, a dolaskom izbjeglica i prognanika tijekom Domovinskog rata raste i broj učenika, čak na 130, a, nažalost, od početka ovog stoljeća taj broj ponovo pada i dolazimo do 79 učenika u ovoj školskoj godini”, navodi ravnatelj Knežević.
  Nastave li se ovi trendovi, perspektiva tog dijela Đakovštine, kako ističe ravnatelj škole Knežević, nije nimalo ručižasta.
  “Nema gospodarstva, ugasila se Đakovačka Breznica…, Općina se bori na svoj način, ali nema najava da bi se nešto revolucionarno promjenilo…”, zaključuje Knežević.
  Osnovna škola Silvija Strahimira Kranjčevića nekada je imala sedam područnih škola koje su se od šezdesetih godina prošlog stoljeća zbog sve manjeg broja učenika, ali dijelom i zbog političkih i vojnih razloga (Malo Nabrđe) počele ukidati, dodaje Knežević. Nakon Čenkova, ukinuta je područna škola na Ovčari 1974. , 1988. Majar, 1991. Paučje, Musić…

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  “Izgradnjom nove škole u Levanjskoj Varoši 1999. godine i odlukom roditelja učenika iz Slobodne Vlasti i Đakovačke Breznice, a zbog boljih uvjeta rada u OŠ L. Varoš, svi učenici se dovoze u matičnu školu i nemamo područnih škola od te godine”, prisjeća se ravnatelj Mate Knežević.

  Foto:OŠ S.S. Kranjčević L. Varoš

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog