Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Najezda lisica u gradu

  Snijeg i niske temperature u rubne su dijelove grada privukle lisice koje su u potrazi za hranom. Dojave o pojavi lisica stižu iz različitih dijelova, a ovih dana jedna se, kako svjedoči naša sugrađanka Ljilja Čota, pojavila i u Ulici Ivice Račana.
  “U utorak navečer oko 19 sati, na povratku iz trgovine vidjela sam lisicu, dugačku, veliku šiljastu, koja je izišla iz mog dvorišta. Malo sam se sklonila, a ona je prošla pored mene, a da me nije ni pogledala, a nakon toga je potrčala za mačkom koja je bila na putu…., nisam se osjećala ugodno, zastala sam jer se nikada nisam susrela sa divljom životinjom… i nisam očekivala da će tako proći pored mene”, prepričava svoj susret naša sugrađanka.


  Slično iskustvo imala je i naša slušateljica na drugom kraju grada, u Ulici Certisse gdje je, kako kaže, u ponedjeljak prije podne u svome dvorištu vidjela dvije lisice, jednu manju i jednu veću. Kaže da se boji zbog troje male djece, tim prije što si lisice tu viđene i ljetos pa je zbog toga i obavijestila lovce.
  O pojavi lisica u gradu upoznati su i đakovački lovci koji su, kako nas je izvijestio Miroslav Galić, predsjednik Lovačkog društva Jelen, poduzeli određene aktivnosti pa je lisica koja se pojavila u Račanoj ulici uhvaćena.
  “Često nam se javljaju građani s dojavama o pojavi lisica koje ulaze u dvorišta, šljivike i vrtove u rubnim dijelovima grada. Kažu da se lisice ne boje ljudi, a ne boje se zbog toga što lovci u gradu ne mogu djelovati oružjem i navikle su da im ne prijeti nikakva opasnost od čovjeka, oslobodile su se i ulaze kao i domaće životinje”, kaže Galić navodeći da su dobili dojavu o dvije lisice u Račanovoj ulici, od kojih je jedna uhvaćena i vraćena u prirodu nekoliko kilometara od naselja, ali na drugom kraju grada.
  “Lisice se hvataju neozlijeđene u humane hvataljke koje glume lisičji tunel u koji se stavljaju mirisni mamci i kad lisica uđe i stane na papučicu hvataljka se zatvori”, pojašnjava Galić dodajući da nije dužnost lovaca hvatati lisice u gradu, ali su se uključili jer nema službe koja bi to trebala odraditi. Procjenjuje se da se populacija lisica povećala tridesetak posto.
  “Pojava većeg broja lisica posljedica je uspješne oralne vakcinacije, odnosno bacanja pogačica s cjepivom iz aviona što je dovelo do ozdravljenja populacije i razmnožavanja, a naseljima ih privlače ostaci od svinjokolja koje neodgovorni građani bacaju po obližnjim kanalima čime lisice lakše dolazi do hrane i sve dublje ulaze u naselja”, pojašnjava najezdu lisica Galić.
  Lisice koje su se pojavile u gradu nisu bolesne, a u timu koji je već neko vrijeme angažiran oko hvatanja su: Tomislav Frank, Dragan Vidaković i Zdenko Kšan.
  Pojavu lisica građani mogu prijaviti Lovnom uredu Đakovo, a nakon objave naše informacije stigle su dojave o pojavi lisica i u Piškorevcima.

  Foto:Zdenko Kšan,RĐ

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog